QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Na univerzitě v Plzni promovaly desítky školáků - FOTKY

11.02.2018 16:02

Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni uspořádala čtvrtý ročník Dětské univerzity. Desítky školáků si tak opět vyzkoušely, jaké to je studovat na vysoké škole. 

DSC_8387
DSC_8387děkan FPE Miroslav Randa s absolventkou DU FPEabsolventi DU FPEDSC_8154DSC_81622

Slavnostní promoce úspěšných 119 absolventů proběhla v aule budovy ZČU v Jungmannově ulici 1. V letošním roce se chystá už pátý ročník dětské univerzity.

"Žákům základních škol touto formou umožňujeme seznámit se s vysokoškolským prostředím. Prostřednictvím praktických a tvůrčích aktivit se učí dívat se na svět zvídavě, klást si otázky a vlastní činností na ně nacházet odpovědi. Dětská univerzita je určena žákům obou stupňů základních škol. Věříme, že se s účastníky za několik let setkáme jako se studenty některé z fakult Západočeské univerzity," říká děkan pedagogické fakulty Miroslav Randa.

Chlapci a děvčata ze základních škol a nižších ročníků gymnázií docházeli na fakultu jednou za týden a účastnili se zde zajímavých přednášek a workshopů z matematiky, fyziky, technické výchovy, chemie, biologie, výpočetní techniky, ale také hudební a výtvarné výchovy, německého jazyka, anglického jazyka, pedagogiky, historie a tělesné výchovy. Tradičně se na výuce také podílely Centrum robotiky, firma Pilsen Steel a Zoologická a botanická zahrada města Plzně.

"Velký zájem byl o pokusy s tekutým dusíkem, magnety či o strojní a ruční obrábění materiálů. Zájem vzbudily i aktivity ostatních kateder. Premiérově mezi děti přišel autor ‚zvířecích‘ večerníčků, senátor Václav Chaloupek," uvedl garant Dětské univerzity Josef Kepka.

"Mé dcery patří mezi tzv. MIND děti – děti mimořádně intelektově nadané. Může se zdát, že vše je jen růžové, ale opak je leckdy pravdou.  Není zrovna jednoduché nadchnout je pro kroužky, neboť mají relativně vyhraněné zájmy a ochotné jsou dělat zásadně jen to, co je skutečně baví, a jen tehdy, pokud v aktivitách, do kterých se mají zapojit, vidí smysl,“ říká maminka dvojčat Anny a Hany s tím, že obvyklé dětské činnosti v očích jejích dcer často neobstojí.

"Obě jsou velmi puntičkářské a často také kritické, pokud lektor jejich touhu po poznání nenaplňuje. To však neplatí o Dětské univerzitě. Té se obě dcery zúčastnily již podruhé a nebylo lekce, která by je nenadchla. Na rozdíl od kroužků, které se jim snažíme nabízet, a ony o ně nestojí, nám vždy samy připomínají, že čtvrtek je jejich den pro univerzitu,“ doplňuje matka žaček druhé třídy, jež podle jejích slov nejvíce zaujaly kurz Tekutý dusík, Strojní a ruční obrábění a Badatelské pokusy s octem a sodou.

Ve spolupráci s Plzeňským krajem, Nakladatelstvím Fraus a dalšími partnery se na podzim roku 2018 uskuteční pátý ročník akce, která navazuje na Komenského „Školu hrou“. Více informací se mohou zájemci už nyní dozvědět na webu Dětské univerzity (http://deti.zcu.cz).

FOTO: ZČU

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24