Na Železnorudsku jsou otevřené nové turistické stezky, vedou i do Bavorska

14.05.2019 10:59

Nové turistické stezky byly vybudované na území Šumavy i Bavorska. Přibyla krytá odpočívadla, k dispozici jsou i lavičky, stolky nebo třeba relaxační prvky.

DSC06008

V rámci projektu "Putování bez hranic srdcem Evropy“ proběhlo v Železné Rudě slavnostní otevření nových stezek. Projekt realizovaly v letech 2016 - 2019 Mikroregion Šumava-západ, Obec Modrava, Obec Dlouhá Ves, ILE Nationalpark Gemeinden, Město Grafenau a Město Schönberg.

"Jedná se o projekt s velkým územním zásahem na ploše zhruba 1 000 km2 a rozkládá se na území 21 českých a bavorských obcí. Projekt je zajímavý také množstvím aktivit,“ říká koordinátor Mikroregionu Šumava – západ Jaroslav Tachovský.

"Na území Šumavy a Bavorského lesa byly vybudovány turistické stezky, které zahrnují tři základní cíle. Je to popis stezek a jejich digitalizace, dále dobudování turistické infrastruktury a také v neposlední řadě obnova a propagace historických staveb,“ pokračuje Tachovský.

Všechny stezky jsou tematicky zaměřeny na přírodní a kulturní dědictví regionu. Je třeba zmínit především Sklářskou stezku, Dřevařskou stezku, Zlatou stezku, Stezku na poutní místo Křížkov, Stezku zlatokopů či Železnou stezku. Tyto stezky jsou cíleně zaměřené na kulturní dědictví a dále Hadí stezka, která je orientovaná na přírodu regionu. Všechny stezky jsou popsány a popis je digitalizován. Na význačných místech všech stezek jsou umístěny QR kódy, které umožní turistovi načíst přímo v terénu informace o dané lokalitě na mobil.

Na některých stezkách byla dobudována základní turistická infrastruktura jako krytá odpočívadla, lavičky, stolky či dřevěné informační tabule. Na Hadí stezce byly osazeny relaxační a naučné prvky.

Obnova a propagace historických staveb. Na Sklářské stezce byla opravena hrobka sklářské rodiny Schmidů, která vlastnila sklárnu v Anníně.  Dále je zde postavena replika sklářské pece v Alžbětíně. Na Železné stezce na Špičáku byla postavena replika železné pece a v Hamrech byl obnoven historický kříž na poutním místě Křížkov.

Obdobné aktivity probíhají i na území Bavorska. Stezky jsou propojeny ve dvou základních turistických východiscích a to v Železné Rudě a na Bučině. Tvoří tak jeden propojený systém na území Šumavy a Bavorského lesa.

"Další významnou součástí projektu Putování bez hranic srdcem Evropy je vytvoření informačního turistického portálu Šumava – Bavorský les. Portál je společným dílem Mikroregionu Šumava-západ a ILE Nationalpark Gemeinden a je určen především pro turisty a zájemce o místopis a historii společného přeshraničního regionu,“ říká závěrem Jaroslav Tachovský.

Jednu část portálu tvoří popis území včetně historie. Dále obsahuje informace o turistických stezkách, možnostech sportovního i kulturního vyžití a také přibližuje společnou historii území. Důležitou součástí portálu jsou i tipy na výlety rozdělené tematicky i dle cílových skupin.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24