QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nad památníkem Díky, Ameriko! proletí v sobotu obří bombardér

18.09.2020 14:15

Nebe nad Plzní ozdobí v sobotu 19.září kolem 13:00 hodin americký strategický bombardér B – 52 Stratofortress. Parádní podívaná pro všechny milovníky letectví.

DN20_usa1

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil AČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Mottem akce je „Naše bezpečnost není samozřejmost a bez bezpečnosti není prosperita“, a proto je jejím hlavním cílem prezentovat široké veřejnosti co nejpestřejší škálu prostředků, kterými disponuje Česká republika a její spojenci na poli zajišťování bezpečnosti. Akce je řazena do „klubu prestižních evropských show“.

Přestože jsou Dny NATO v Ostravě, malou ukázku můžeme vidět i nad Plzní.

Letoun přiletí nad Českou republiku bez mezipřistání z americké základny Barksdale. Ve formaci s tankovacím letadlem KC – 135, pěti stíhačkami F – 16 se nejprve předvede v dynamické ukázce na Dnech NATO v Ostravě, poté zamíří nad Prahu a krátce po 13. hodině proletí v doprovodu českých gripenů nad plzeňským pomníkem Díky, Ameriko.

„B-52 je ikona letectví a také jakýsi symbol Dnů NATO, takže si tu akci bez přítomnosti tohoto mimořádného letadla můžeme jen stěží představit. Jsme o to více rádi, že se americké letectvo rozhodlo přeletět nad mošnovským letištěm a Prahou a Plzní, díky čemuž i přes zavření areálu pro veřejnost uvidí lidé nejen z těchto měst, jak se obloha zaplní křídly amerických gigantů,“ uvedl na webu NATO Days Zbyněk Pavlačík, předseda pořádajícího Jagello 2000.

Foto: Dny NATO

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24