Nádraží v Železné Rudě má novou střechu. Chystá se modernizace vnitřku budovy

30.11.2018 18:59

Právě skončené opravy hraničního nádraží zahrnovaly především výměnu části krovu a střechy, které byly ve velmi špatném stavu.

foto_lokomotiva (2)

Opravy nádraží v Železné Rudě – Alžbětíně začaly v září loňského roku. Objekt z konce 19. století je výjimečný tím, že leží přímo na naší hranici s Německem a je spojnicí mezi tratí z Plattlingu do Bavorské Rudy a tratí  Plzeň – Klatovy – Železná Ruda. Hranice prochází přímo prostředkem výpravní budovy.

"Revitalizace výpravní budovy zahrnovala především výměnu částí krovu a střechy, které byly ve velmi špatném stavu. Střecha nad celou budovou byla dále chemicky ošetřena a napuštěna speciální sanační ochrannou penetrací. Nové jsou také například klempířské prvky,“ sděluje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Radka Pistoriusová.

Opravu má za sebou i obložení štítů střechy a horních pater budovy. "Přezdila se komínová tělesa tak, aby se jejich vzhled co nejvíce přiblížil historickému rázu budovy. Zásadně byl opraven i nástupištní přístřešek, kde byla vyměněna krytina a barevně sjednocena se všemi novými klempířskými prvky. Opravena jsou také všechna kamenná schodiště. Zajímavostí je nový vzhled fasády na nízkém přístavku v uličním traktu budovy, aby se vzhled co nejvíce přiblížil ostatní kamenné fasádě objektu,“ dodává mluvčí.

Příští rok bude následovat modernizace vnitřních prostor nádraží.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24