QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nádvoří Plzeňského Prazdroje provoní polévky všech druhů a chutí

09.05.2018 14:54

Nádvoří Plzeňského Prazdroje bude už v závěru tohoto týdne hostit Festival polévky. Tentokrát bude své gastronomické výtvory představovat rekordní počet podniků.

Festival polévky (1)

Festival polévky už podeváté provoní Plzeň. Před zraky návštěvníků budou polévky vařit vyhlášené nejen plzeňské restaurace a bistra. Zájemci ochutnají asijskou exotiku, středomořské speciality, rybí polévky i českou klasiku. Festival se koná 13. května od 12:00 do 18:00 v areálu Plzeňského Prazdroje.

Milovníci polévek se mohou těšit na nejrůznější druhy v podání více než dvacítky kuchařů. Květnová edice festivalu je vůbec největší ve své historii. „Máme obrovskou radost, že si Festival polévky za dobu své existence získal své stálé postavení na plzeňské gastronomické mapě. Letos se nám přihlásil rekordní počet účastníků, i proto festival zvětšujeme. Rozprostřeme se po celém nádvoří Plzeňského Prazdroje,“ říká Matěj Halaš, jeden z organizátorů festivalu.

Návštěvníci budou moct ochutnat desítky druhů polévek od tradičních českých po exotické chutě. Nebudou chybět ani vegetariánské a veganské polévky, které pořadatelé přehledně označují. Festivalu se mimo matadory, jako jsou Restaurace Šach Mat, Supa Supa, Slunečnice Plzeň či Klub malých pivovarů, zúčastní i nováčci. Mezi ně patří například Saloon Roudná nebo Hey Mama. Chybět nebude ani vítěz loňského ročníku U S M X Cantina – No boundaries, No borders. Festival je otevřený také neziskovým a kulturním organizacím, a tak pravou cibulačku budete moct ochutnat přímo od Francouzské aliance.

Festival polévky myslí i na ekologii. „Nakoupili jsme biologicky rozložitelné misky z cukrové třtiny a dřevěné lžičky, které postupně nahradí původní plastové nádobí. Na květnovém ročníku tak chceme v co největší míře servírovat do ekologických misek a věříme, že na dalších ročnících budeme polévky podávat už jen do nich. Ekologický aspekt celé akce je pro nás velmi důležitý,“ vysvětluje Zuzana Cajtlerová, která za projektem stojí.

Jako každý rok se bude vařit přímo na místě před zraky návštěvníků ve 40litrových kotlích dovezených až z Maďarska. To začne v 10.00 hodin, o dvě hodiny později se polévky budou servírovat. Standardní velikost porce je 300 ml, ale někteří prodejci budou mít také menší degustační porce. Všechny polévky jsou navíc soutěžní. 

FOTO: Festival polévky

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24