"Nakrmte nemocniční knihovničky" - I Vy můžete darovat knih do nemocnic!

27.09.2020 20:02     28.09.2020 21:30

Na základě vlastní zkušenosti autorky projektu "Nakrmte nemocniční knihovničky" darovalo spoustu lidí do nemocnic knihy, které už přečetli. Udělají tak radost těm, kteří musí trávit čas v nemocnici.

120100128_712062122719658_38332806594773797_o

Autorka projektu "Nakrmte nemocniční knihovničky" Barbora Topinková dorazila k nemocničním dveřím 23. září. Měla naložené plné auto knih a chtěla rozdávat radost. Při vlastní zkušenosti s pobytem v nemocnici usoudila, že stav knihovniček není dobrý a přemýšlela, jak tento stav změnit.

A jak tato myšlenka vznikla? Myšlenka „Nakrmte nemocniční knihovničky“ vznikla na základě osobní zkušenosti paní Barbory, která si v nemocnici všimla, že knihy v nemocničních knihovnách chybí nebo nejsou v dobrém stavu. Z tohoto důvodu se rozhodla spojit s Národní Knihovnou v Praze a rozjet program „Nakrmte nemocniční knihovničky“. K tomuto nápadu se přidali různí autoři, kteří darovali svá díla a zároveň lidé, kteří věnovali už přečtené knihy, které měli doma.

Autorka projektu Barbora Topinková dodává: „Cílem projektu je doplnit svazky ohmataných rodokapsů o knihy, které vyloudí úsměv nebo zasněný výraz na tváři pacientů, kteří prochází nemocniční léčbou.“

Knihy byly rozděleny na různá oddělení. Dětské tituly, beletrie, detektivky a literatura faktu „nakrmily“ i knihovny pro mnohá oddělení či kliniky tak, aby si každá z nich našla svého čtenáře.

Lidé, kteří musí trávit svůj čas na lůžku v nemocnici, si tak mohou krátit dlouhé chvíle alespoň četbou krásných knih.

Autorka projektu doplňuje, že můžete i nadále podporovat tento projekt. "Knížky nadále vybíráme v Klementinu, díky podpoře
Národní knihovny ČR máme stále k dispozici podatelnu. Knížky můžete zaslat na adresu Národní knihovna v Praze, Klementinum 190, 110 00. Na obálku, prosím, napište heslo "Nemocniční knihovničky". Pokud byste měli možnost, knížky můžete přinést též osobně - do Klementina, budova A, Hala služeb, u přepážky Informace je šedá přepravka, kam lidé mohou knížky ukládat. Dále hledáme i místa, kde knížky udělají radost, např. domovy pro seniory, dětské domovy atd. Pokud byste měli nějaké podněty ve svém okolí nebo vícero knih, napište mi, prosím, na nemocnicniknihovnicky@gmail.com.

Foto: Fakultní nemocnice Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24