QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Náročná rekonstrukce Semlerovy rezidence v Plzni pokračuje - FOTO

03.08.2021 9:42

Unikátní Semlerova rezidence v Plzni prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Před časem v Semlerově rezidenci probíhaly náročné práce ve velmi poškozené jídelně, nyní prochází rekonstrukcí fasáda.

semlerova rezidence

Semlerova rezidence v Plzni na Klatovské třídě je unikátní dům, který skrývá zcela jedinečný byt rodiny Oskara Semlera. Představuje unikát mezi památkami architektury 20. století v České republice. Objekt se stopou světoznámého architekta Adolfa Loose prochází náročnou etapovou rekonstrukcí. Nyní jsou na řadě fasády.

První části fasády jsou v těchto dnech už dokončeny včetně retuší, které se provádějí po rozebrání lešení.

"Velmi náročnou součástí celkové opravy Semlerovy rezidence jsou fasády. Původní břízolitové omítky z počátku dvacátých let i s doplňky z let třicátých budou přes značné novodobé poškození aspoň z podstatné části zachráněny," informuje Západočeská galerie v Plzni. Došlo k náhradě degradovaných částí, přichycení těch uvolněných a doplnění nového břízolitu se zrnitostí a barevností navazující na okolní původní plochy, které byly nejprve omyty.

Velmi poškozená byla také jídelna Semlerovy rezidence. Také tady už je hotovo, rekonstrukce byla náročná. Prostor se podle resturátorů po dokončení jistě zařadí k nejkrásnějším interiérům regionu. Jídelnu doplnila kopie původního kruhového stolu a šesti židlí, které zhotovil restaurátor Robert Lamač. Nad stůl se v kopii pak vrátí atypický lustr, který již vyrobil restaurátor David Ritschel.

Rekonstrukce Semlerovy rezidence probíhá od roku 2013. Jde o etapovou rekonstrukci celého domu na expozici pro veřejnost (postupně restaurovaný historický bytový interiér), centrum studia architektury, prostory pro výstavy a vzdělávací práci s dětmi, několik bytů, kavárnu, zahradu. Dům s bývalým bytem Semlerovy rodiny je klíčovým „exponátem“ sbírky architektury ZČG.

Jedná se o jediný byt v Loosově stylu v Plzni, kde nalezneme unikátní princip tzv. Loosova raumplanu - jednotlivé místnosti v bytě jsou rozdílně vysoké, navíc i navzájem výškově posunuté do mnoha úrovní a mezi sebou propojené schodišti do kontinuálně navazujících prostor.

Zdroj: semler.cz, foto: FCB Západočeská galerie

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24