QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Náročný odchyt srny ve fotovoltaické elektrárně! Pomohli ochránci zvířat - FOTKY

31.07.2020 9:15

Jeden z dosud nejnáročnějších odchytů za sebou mají ochránci zvířat z Plzně. Zasahovali v solární elektrárně v Třemošné, kde zůstala uvězněna dospělá srna. Podívejte se na fotoreportáž.

5
5123467891011

Odchyt dospělé srnčí zvěře je vždy velice riskantní a nebezpečný, jak pro zvěř, tak pro chytače.

"Vystresované zvíře nejde uspat narkotizační střelou či sedativy v potravě, ale ani vyhnat otevřenými vraty ven či věc vyřešit bez přímého kontaktu. Jediné co funguje, je zvíře natlačit do předem připravené odchytové sítě, chytit a co nejrychleji, aniž byste s ním zbytečně manipulovali a točili přes hřbet, vypustit zpět do volné přírody. Ale ona ani srna není úplně tak hloupá, a tak dostat ji vystresovanou a zdivočelou kam potřebujete, není úplně snadné,“ vysvětluje Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů Plzeň.

K tomu je třeba přičíst  riziko, kdy si zvíře ve stresu může zlomit vaz nebo  nohu. "Tyto akce musí být dobře promyšlené a trvají i několik hodin. Nám se naštěstí odchyt srny povedl na druhý pokus. Hodně nám pomohl pohled z ptačí perspektivy. Zhruba po dvou hodinách byla srna natlačena do prostoru se sítí, chycena, okamžitě vymotána a podstrčena pod plotem mimo oplocený areál. Spolu s odchytem byla provedena i následná kontrola oplocení a zabezpečení rizikových míst tak, aby se podobná situace už neopakovala. Své v tomto případě sehrál i provozovatel zařízení, který svým operativním a zodpovědným přístupem přispěl k tomu, že se věc řešila včas a hlavně s dobrým výsledkem,“ dodává Karel MakoŇ.

FOTO: Záchranná stanice živočichů Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24