QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 11:29

Národní technické muzeum otevřelo v Plasích novou expozici - FOTKY

19.07.2022 19:15

Od úterý 19. července je pro návštěvníky Centra stavitelského dědictví NTM Plasy otevřena nová expozice Středověké stavební stroje. Přijďte se podívat.

Plasy1
Plasy1PlasyPlasy4Plasy5Plasy3

Na místě jsou prezentovány rozměrné funkční repliky středověkých stavebních strojů, které byly zhotoveny na základě studia historických pramenů a důsledně vyrobeny za použití dobových řemeslných postupů. Představují v evropském měřítku ojedinělou rekonstrukci původní středověké stavitelské technologie.

Součástí této nové expozice NTM jsou tři unikátní repliky středověkých stavebních strojů, které zhotovil a experimentálně využíval tesařský mistr Petr Růžička. "Jedná se o klecový jeřáb vyrobený dle předlohy v bibli Václava IV., beranidlo zhotovené podle vyobrazení tzv. husitského anonyma a vrátek s vijákem podle vyobrazení v knize Domenica Fontany. Všechny tyto stroje jsou dominantou nové expozice, která je umístěna v monumentálním prostoru lednice ležáckých sklepů bývalého plaského pivovaru,“ uvedl generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr.

Do 30. října jsou v areálu Centra stavitelského dědictví NTM Plasy také vystaveny repliky korun Karla IV. a jsou také otevřeny dvě nové dočasné výstavy a to výstava Štukatérství a výstava nominací na Českou cenu za architekturu.

Foto: Národní technické muzeum

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24