QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Narozeninová oslava v zoo! Nosorožčí slečně Růžence jsou dva roky - FOTKY

05.02.2019 14:54

Nosorožce indické chová plzeňská zoo jako jediná v republice a slaví úspěch i v odchovu. Růženka už je druhým mládětem. Narodila se přesně před dvěma lety...

foto-qap-cz (13)
foto-qap-cz (13)foto-qap-cz (17)foto-qap-cz (34)foto-qap-cz (2)foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (4)foto-qap-cz (9)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (12)foto-qap-cz (21)foto-qap-cz (25)foto-qap-cz (23)foto-qap-cz (26)foto-qap-cz (28)foto-qap-cz (32)foto-qap-cz (29)foto-qap-cz (37)foto-qap-cz (43)

Když se na začátku roku 2014 narodilo v plzeňské zoo mládě nosorožce indického, byla to velká sláva. Samička tehdy dostala jméno Maruška. Nejspíš nikdo nepředpokládal, že hned o tři roky později se bude v Plzni slavit narození další nosorožčí slečny.

Mladší "sestra" Marušky přišla na svět skoro úplně přesně po třech letech. "Když se 5. února 2017 narodila, tak byla její váha odhadnutá na necelých padesát kilogramů. Dnes je přesně zvážená váhou. Váží 999 kilogramů. Je to náš historicky druhý odchovaný nosorožec v Plzni. Její starší sestra Maruška se narodila o tři roky dříve, dnes jí je pět let a teď bydlí v Tauraparku nedaleko Lyonu," říká mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Stejně jako při všech dalších "nosorožčích" oslavách v zoo nechyběl ani tentokrát speciálně nazdobený dort, na kterém si Růženka pochutnala spolu se svojí matkou Manjulou.

"Růženka je stále spojená stále s téměř jedenáctiletou matkou Manjulou. Pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku odjede do jiné zoo, stále není rozhodnuto kdy přesně a do které. Bude to podléhat doporučení koordinátora evropského chovu nosorožců indických," pokračuje mluvčí plzeňské zoo.

Nosorožce indické mohou návštěvníci vidět v aktuálním zimním počasí spíš ve vnitřních prostorech zahrady. Když mrazy poleví, budou k vidění opět i venku. "Pokud není povrch řezavý a zmrzlý, pokud není vítr a velký mráz, mohou je návštěvníci vidět na krátkou dobu také venku. Jinak se střídají se samcem Baabuuem o bazén. Indický nosorožece není stádový nebo párový, takže až tady mládě jednou nebude, budou Manjula a Baabuu odděleni. Spojeni mohou být jen na jeden den ostré říje," uzavírá Martin Vobruba.

FOTO: QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24