QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Návštěvníci Šumavy hazardují se životy. Vstupují na sotva zamrzlá jezera

16.01.2020 11:31

Lidí, kteří vstupují na nedostatečně zamrzlé vodní plochy šumavských jezer a slatinných jezírek, přibývá. Riskují dokonce životy svých dětí.

1

Celá řada návštěvníků hor považuje jezera a slatinná jezírka za kluziště. V aktuálním počasí tak doslova riskují své životy. Navíc jim hrozí pokuta.

"I když v noci klesají teploty pod bod mrazu, ledová vrstva na vodních plochách nemá takovou sílu, aby na ni mohli lidé vstupovat. Riziko propadu je opravdu veliké. Navíc lidé jsou si vědomi, že jim hrozí pokuta. Vstupují tedy na led tak, aby je nikdo neviděl, což znamená, že v případě prolomení ledu, nebude poblíž nikdo, kdo by jim mohl pomoci,“ varuje mluvčí šumavského národního parku Jan Dvořák.

Pokuta za porušení návštěvního řádu může na místě dosáhnout až 10 tisíc korun, ve správním řízení zaplatí hříšník až desetkrát více.

"Podle stop, které ve sněhovém poprašku na ledových plochách nacházíme, je jasné, že sem vstupují i malé děti. Z toho až mrazí. Jak vůbec mohou dospělí dopustit, aby se děti dostaly na led?“ dodává mluvčí.

Stopy na ledě se objevují například na rašelinném jezírku Chalupská slať u Borových Lad, na jezeře Laka i na Černém a Čertově jezeře.

FOTO: npsumava.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24