QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Navýší se příspěvky pro mobilní očkovací týmy i domácí hospicovou péči

25.11.2021 9:21

Snadnější práce mobilních očkovacích týmů a lepší financování domácí hospicové péče. To byla hlavní témata úterního jednání Komise Rady Asociace krajů ČR pro zdravotnictví.

hands-2906458_1920

Náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny Jan Bondár informoval Komisi Rady Asociace krajů ČR pro zdravotnictví o lepším financování mobilních očkovacích týmů a navýšení plateb za domácí paliativní péči.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna si je vědoma důležitosti mobilních očkovacích týmů a je proto připravena jejich činnost finančně podpořit. Konkrétně chceme nabídnout těmto týmům bonifikaci ve výši 8 tisíc korun, který vyplatíme za každý výjezd, na kterém se podaří naočkovat minimálně dvacet našich pojištěnců,“ vysvětlil náměstek ředitele Bodnár a dodal, že peníze bude pojišťovna vyplácet za každý výjezd mobilního očkovacího týmu.

Dále je podle něj důležitá i podpora domácí paliativní péče. Tam je navýšení finančního příspěvku na péči o klinicky nestabilního pacienta a klinicky nestabilního pacienta se závažnými symptomy plánováno od 1. ledna 2022 a to z 1648 korun na 1905 korun u vyššího typu výkonu a u nižšího typu výkonu z 1291 na 1487 korun. Technicky bude navýšení provedeno pomocí navýšení hodnoty bodu.

„Toto jsou výborné zprávy. Jsou to dvě věci, které jsme skutečně chtěli a jsou to konkrétní výstupy. Myslím, že všichni kolegové hejtmani z celé České republiky budou spokojeni, protože všichni vnímáme, že hospicová péče, to znamená i mobilní hospicové týmy, jsou dnes na hraně ufinancovatelnosti a z každého kraje je finančně podporujeme. A pokud tedy dojde k tomu, že tyto částky budou navýšené ze strany VZP, tak je to pro nás velmi dobrá zpráva,“ reagovala předsedkyně komise Ilona Mauritzová.

Ilona Mauritzová také dodala, že dosud stále chybí adekvátní zapojení praktických lékařů do očkování. V Plzeňském kraji je do něho zapojeno pouze 30 %.

 

foto: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24