Nejdelší plavecká štafeta v naší republice! Plavci v Plzni lámali rekordy

11.07.2020 12:00

Nejdelší plavecká štafeta v extrémně vytrvalostním plavání se uskutečnila v Plzni. Účastníci zdolávali 4 x 100 kilometrů. Zapojila se i teprve sedmiletá plavkyně.

Část účastníků štafety 4 x 100 km

Plaveckou štafetu, nejdelší, jaká se kdy konala v České republice, uspořádala v červenci plzeňská plavecká škola Jiřího Řezáče.

"Jednalo se o štafetu 4 x 100 kilometrů polohový způsob. Každý ze čtyř stokilometrových úseků se plaval jiným plaveckým způsobem. Prvních 100  kilometrů se plavalo fyzicky nejtěžším a nejnáročnějším plaveckým způsobem motýl. Druhý úsek byl plaván znakem, třetí plaveckým způsobem prsa a posledních 100 kilometrů bylo zdoláno kraulem,“ sděluje za organizátory Jiří Šilha.

Během akce padlo hned několik rekordů.  "První český rekord vytvořili závodníci při úvodní stokilometrové štafetě plavané motýlem. Zdolat tuto vzdálenost tímto plaveckým způsobem trvalo plavcům 27 hodin a 29 minut. Druhý český rekord byl vytvořen při součtu všech čtyř štafet. Na zdolání 400 kilometrů bylo zapotřebí pět dnů 22 hodin a 37 minut,“ dodává Jiří Šilha.  

Této extrémně vytrvalostní akce se zúčastnilo celkem 36 plavců, přičemž 12 závodníků plavalo ve všech čtyřech štafetách.

"Nejmladším plavcem byla Mathia Mullerová, které bylo v průběhu konání akce pouhých sedm let a deset měsíců. I přes svůj nízký věk se Mathia úspěšně zúčastnila dvou plaveckých štafet ze čtyř,“ pokračuje Jiří Šilha.

Zajímavostí je, že kromě čtyř závodních plavců byli všichni ostatní účastníci akce amatéři, kteří nikdy nebyli registrováni v žádném plaveckém klubu a plavání se věnují pouze rekreačně na zcela amatérské úrovni.

Jiří Řezáč má velké plány do budoucna. V příštím roce chce s vybranými svěřenci ze své školy a  několika závodními plavci a triatlonisty, včetně účastníků mistrovství Evropy, světa a olympiád, vytvořit nejdelší plaveckou štafetu na světě a překonat tak světový rekord z roku 1987 v extrémně vytrvalostním plavání zapsaný v Guinessově  knize rekordů.

Plavecká škola hlásí i další rekordy. "Dne 7. července 2020 vytvořil český rekord v plavání jednotlivců Michal Bělík, který ve svých 14 letech uplaval 20 kilometrů libovolnými plaveckými způsoby za osm hodin, 53 minut a 49 sekund, což se doposud žádnému plavci mladšímu patnácti let nepodařilo. Před několika dny vytvořil český rekord též Jiří Řezáč, který uplaval 40 kilometrů polohovým způsobem za 13 hodin a 8 minut. Při závodě střídal jednotlivé plavecké způsoby vždy po deseti kilometrech,“ dodává Jiří Šilha.

Nedávno přidal Jiří  Řezáč do své sbírky úspěchů i dva světové rekordy. "Vytvořil je na tratích 25  kilometrů a 40  kilometrů motýl. Tímto fyzicky nejnáročnějším plaveckým způsobem vylepšil plavec stávající světový rekord na 25 kilometrů o dvě hodiny a 7 minut, rekord na 40 kilometrů vylepšil o čtyři hodiny a 10 minut. Nově tedy mají světové rekordy tyto hodnoty: 25 kilometrů motýl - sedm hodin, 28 minut, 38 sekund a dále 40 kilometrů motýl - 12 hodin, 24 minut a 34 sekund,“ uzavírá Jiří Šilha.

FOTO: Plavecká škola J. Řezáče

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24