QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nejstarší naučná stezka na Nepomucku má za sebou obnovu - FOTKY

12.08.2020 14:30

Vydejte se na nenáročnou trasu dlouhou 4,5 kilometru, která seznamuje s místní historií, přírodou i zajímavými osobnostmi a zabaví se zde i děti.

8
81234567

Naučná stezka Pod Zelenou Horou vznikla v roce 2006. Po 14 letech už byly stojany s informačními tabulemi zašlé a poničené vandaly. Svou roli sehrálo také počasí. Trasu teď lemuje devět nových dřevěných stojanů, do kterých byly namontovány původní tabule s texty.

Stezka začíná v horní části nepomuckého náměstí. "Na bezmála 4,5 kilometru dlouhé trase nabízí devět zastavení s informačními tabulemi. Seznamuje návštěvníky s historií, přírodou i zajímavými osobnostmi. Stezka vede z Nepomuku, kolem zámku Zelená Hora, do obce Klášter a zpět do města. Jedná se o první vzniklou naučnou stezku na Nepomucku,“ informuje město Nepomuk.

První zastavení například představuje historii Nepomuku, další seznamuje s bývalým poštovním úřadem a slavnými místními umělci – malíři Augustinem Němejcem aViktorem Peškem a se spisovatelem Alexandrem Berndofem.  Třetí zastávka je u zrestaurované sochy a studánky sv. Jana Nepomuckého, další tabule informují o přírodě a zvířatech nebo zámku Zelená Hora.  Na každém zastavení je také soutěžní otázka pro děti. Ty se na konci dozvědí, jestli luštily správně. Každá tabule obsahuje navíc esoterické zamyšlení nebo poezii a obrázek namalovaný tak zvanou automatickou kresbou od propagátorky tohoto druhu tvoření Evy Suttnerové ze Starého Plzence.

Oprava naučné stezky si vyžádala přes 75 tisíc korun, 50 tisíci přispěl Plzeňský kraj.

FOTO: město Nepomuk

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24