QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nemocnice hlásí plno! Hrozí uzavření některých okresů Plzeňského kraje?

17.02.2021 10:17

V úterý přibylo v České republice přes 12 tisíc nakažených lidí, nemocnice už jsou na hraně svých možností. Vláda zjistila, že až 50% obyvatel nedodržuje nařízená opatření.

covid3

Podle slov ministra zdravotnictví Jana Blatného není vyloučeno, že dojde k uzavření dalších okresů v České republice. Podle dostupných informací a na základě zhoršení sutiace právě v Plzeňském kraji je možné, že i v některých okresech našeho kraje by došlo k dílčím změnám.

Zátěž lůžkové péče je ohromná. "V Plzeňském kraji je 34 volných lůžek," uvedl Jan Blatný.

Nařízení dalších restrikcí by ale nepomohlo, stále více lidí všechna omezení nedodržují. Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že lidé často nenosí ochranu úst a nosu nebo nedodržují rozestupy. Počet nakažených začal opět stoupat, vyšší výskyt nákazy covid-19 může způsobovat i přítomnost britské mutace. Ten se šíří mnohem rychleji.

Domažlická nemocnice hlásí plnou obsazenost lůžek. "Včera ráno se nám uvolnilo místo. Bohužel úmrtím jednoho z pacientů. Ale během dvou hodin jsme byli zase naplněni. Psychicky je to náročné. Těch pacientů, kteří se dostanou na ventilátor a jsou v kritickém stavu, umírá určitě víc než polovina. Takové statistiky jsme nikdy neměli,“ popsal situaci primář z Domažlické nemocnice Vojtěch Hynek.

Foto: Fn Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24