Nemocnice jsou přetížené, za úterý přibylo přes 15 tisíc nakažených koronavirem

24.02.2021 8:10

Kapacita nemocnice je na většině míst na své hranici, denní nárůstky covid pozitivních pacientů ale neustále stoupají. Za úterý přibylo v celé České republice 15 672 nakažených.

1

Vláda se na základě nepříznivé pandemické situace rozhodla pro zpřísnění opatření. Již od čtvrtka 25. února opatření stanovuje osobám nad 15 let povinnost nosit respirátor bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 95 % dle příslušných norem (např. FFP2/KN 95) nebo dvě přes sebe přeložené zdravotnické obličejové masky ve vnitřních prostorech prodejen, provozoven služeb, mezinárodních letištích, MHD včetně nástupišť a čekáren a v motorových vozidlech, pokud v nich necestují osoby z jedné domácnosti.

„Je potřeba udělat maximum pro to, aby se zamezilo šíření nákazy covid-19. Každý z nás může nošením adekvátních pomůcek na ochranu dýchacích cest přispět v boji proti epidemii. Z tohoto důvodu Ministerstvo zdravotnictví vydává opatření, které stanovuje nošení respirátorů třídy FFP2 bez výdechového ventilu, případně tzv. nano-roušek nebo dvou jednorázových chirurgických roušek, a to v místech, ve kterých dochází k vysoké kumulaci lidí. Podstatné přitom je, jakou mají tyto ochranné pomůcky filtrační účinnost,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Žádost o pomoc německých nemocnic s českými pacienty a aktuální vývoj epidemie covidu-19 ve středu projedná Ústřední krizový štáb, mimořádně zasedne i vláda. Náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý uvedl, že se kapacita lůžek intenzivní péče v nemocnicích blíží absolutnímu vyčerpání, volných je asi 15 procent.

Foto: FN Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24