QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nemocnice v Domažlicích má speciální sanitku XXL pro obézní pacienty

12.05.2022 6:11

Ve středu 11. května dopoledne převzalo vedení nemocnice v Domažlicích tři nové sanitní vozy. Mezi nimi je i XXL sanitka určená pro převoz pacientů s nadměrnou hmotností. Sanitky pokřtil nemocniční kaplan.

sanita domažlice2
sanita domažlice2Sanita domažlice123

Domažlická nemocnice má v provozu zhruba třináct vozů. 11. května pokřtil tři nové sanitární vozy nemocniční kaplan Wojcziech K. Pelowski. Důležitým přírůstkem flotily je speciální vůz upravený pro potřeby transportu obézních pacientů.

Zdravotnická dopravní služba Domažlické nemocnice měsíčně přepraví 1500 pacientů a najezdí kolem 50 tisíc kilometrů. „Aby byly vozy pro pacienty maximálně bezpečné a komfortní, je nutné při takovém nájezdu vozový park neustále obnovovat. Navíc nové vozy mají opět o něco úspornější motory, takže jsou i šetrnější k životnímu prostředí,“ uvedl hejtmanův náměstek pro oblast dopravy Pavel Čížek.

Sanitní vůz XXL má speciální vybavení. Je určený pro transport pacientů s nadměrnou hmotností, kterých neustále přibývá. Výjimkou nejsou pacienti s hmotností nad 200 kilogramů, příležitostně na Domažlicku převážejí i pacienty s hmotností nad 300 kilogramů.

Vůz má větší lůžko se širší matrací, které lze dle potřeby posouvat tak, aby se při jízdě zdravotníci mohli dostat k pacientovi z obou stran. Karoserie je ne jen z tohoto důvodu širší a delší. Sanita má i speciální naviják pro lehčí zavezení lůžka z ulice do vozu.

foto: Krajský úřad Plzeňského kraje, Nemocnice Plzeňského kraje

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24