QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 14:31

Dopravní nehoda v Libušínské ulici v Plzni

Na místě zasahují všechny záchranné složky. Z  místa jsou hlášeny 4 zraněné osoby.

Nenechte se překvapit bouřkami a vyčistěte okapy včas – ušetříte si plno starostí!

01.10.2021 9:33

V případě, že neustále posouváte pravidelné čištění okapů, může vás nečekaná podzimní průtrž nemile překvapit vytopenou půdou. Jak vyčistit okapy rychle a efektivně?

gutter-guard-ipswich-g210c740c2_1920

Pokud patříte k lidem, kteří nepříjemné povinnosti rádi odkládají na dobu neurčitou, jistě už se vám tento otravný zvyk někdy vymstil. V případě, že neustále posouváte pravidelné čištění okapů, může vás nečekaná podzimní průtrž nemile překvapit vytopenou půdou. Pokud totiž necháte okapy ladem, může se stát, že se jednoduše ucpou nánosem listí, rzi a špíny. Jak je však vyčistit rychle a efektivně?

Dbejte na pravidelnou kontrolu a bezpečnost

V ideálním případě byste měli okapy pravidelně kontrolovat, a to především s příchodem jara a koncem léta – získáte tak jistotu, že jsou před sezónou deštivého počasí a bouřek čisté a nic je neblokuje. Pro tyto účely vám většinou postačí obyčejný, avšak dostatečně vysoký žebřík. Pád ze střechy však může být opravdu nebezpečný, a tak raději nikdy nešplhejte na žebřík bez asistence druhé osoby.

Co se týče samotného čištění okapů, klasický žebřík už se na něj hodí o něco méně. K pořádnému vyčištění okapu totiž potřebujete mít volné ruce k manipulaci s nástroji, což svádí k tomu, abyste se pustili žebříku – tím si však vyloženě říkáte o nebezpečný pád. Pokud to umožňuje terén kolem domu, zkuste vsadit spíše na využití vysokozdvižných vozíků, které vám umožní pracovat rychle a bezpečně.

Jak na samotné čištění?

Pokud jde o čištění okapu, hrubou nečistotu a listí odstraníte obyčejným smetáčkem a lopatkou. Nezapomeňte si nasadit pracovní rukavice pro případ, že by se pod nánosem špíny skrýval například rezavý hrot či prasklina v okapu. 

Jakmile uvolníte ztvrdlý nános listí a případně i zbytky ptačích hnízd, které se v okapech běžně objevují, přichází čas na pořádný proud vody. Ten vám zajistí buď obyčejná zahradní hadice se správně zvoleným nástavcem nebo vysokotlaký čistič. Vapku pořídíte ve většině hobbymarketů, ale nabízí ho také téměř každá půjčovna plošin, a vy tak nejen ušetříte za nákup, ale také si můžete půjčit veškeré potřebné vybavení na jednom místě.

Čas na drobné opravy

Jakmile je okap čistý, přichází čas na opravy nejrůznějších prasklin, které se mohly během roku na okapu objevit v důsledku nepříznivého vlivu počasí. V případě drobných vad stačí praskliny utěsnit pomocí pružné síťoviny s bitumenovou vrstvou na spodní straně, kterou nahřejete horkovzdušnou pistolí. Když se bitumen začne tavit, jednoduše pásku přitiskněte na místo, které chcete opravit, a po jejím okraji následně naneste střešní tmel. Větší opravy můžete vyřešit několika vrstvami bitumenového nátěru.

Dbejte i na prevenci a ušetřete si práci v budoucnu

Po vyčištění okapů zvažte instalaci speciálních ochranných okapových mřížek, díky kterým si ušetříte práci do budoucna. Stačí je upevnit na horní stranu okapu a veškeré listí i jiné nečistoty se tak nedostanou do žlabu ani okapové roury. Nános listí na mřížce buď sfoukne vítr, nebo ho jednou za čas jednoduše smetete koštětem.

foto: Pixabay

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24