Neobvyklý termín a roušky! Sezonu v Divadle J. K. Tyla zahájí Prodaná nevěsta

06.08.2020 8:52

Už v neděli 9. srpna otevře novou sezonu v plzeňském divadle premiéra Prodané nevěsty. Představení vznikalo kvůli hrozbě koronaviru za mimořádně složitých podmínek.

1
123

Sezonu zahájí symbolicky opera, která provázela český národ v dobách dobrých i zlých. Prodanou nevěstou se také otevíralo Nové divadlo v Plzni v roce 2014 a před dvěma lety byla uvedena ve velkolepém open air projektu na náměstí Republiky během oslav výročí vzniku republiky. Po  dlouhé pauze bude v Divadle J. K. Tyla prvním představením právě nové nastudování této opery. Premiéra Prodané nevěsty v režii Tomáše Ondřeje Pilaře a s hudebním nastudováním Jiří Štrunce se odehraje 9. srpna 2020 ve 14.00 ve Velkém divadle.

Do hlavních rolí byli obsazeni převážně plzeňští sólisté v čele s držitelkou Ceny Thálie za rok 2014 Ivanou Veberovou, která prestižní ocenění získala právě za ztvárnění Mařenky. "Každé nastudování přináší něco nového, mně se tak nabízí možnost postavu Mařenky stále objevovat.  Když se s rolí setkáváte znovu a znovu, a navíc v jiné režii, seznamujete se s postavou mnohem důvěrněji, ztotožňujete se s jejími různými polohami nálad, s její ženskou tvrdošíjností a něžnou láskou, můžete si s ní hrát a herecky i pěvecky si to užívat. Letošní Prodána nevěsta je už mé čtvrté nastudování, a když je všechna porovnám, musím přiznat, že pokaždé v nich byla moje Mařenka jiná. Roste a vyvíjí se se mnou, odráží se v ní mé jevištní i životní zkušenosti,“ říká Ivana Veberová.

Jako Jeník se představí slovenský rodák Amir Khan, v dalších rolích se diváci mohou těšit mimo jiné na Dalibora Tolaše, Janu Foff Tetourovou, Janu Pioreckou, Tomáše Kořínka, Radku Sehnoutkovou, Jana Hnyka či Jana Ježka, dále pak na dospělý i dětský sbor a velký balet v energické choreografii Martina Šintáka.

Z důvodu vládních mimořádných opatření musí mít všichni diváci zakrytá ústa a nos.

Vstupenky jsou v prodeji v pokladně předprodeje ve Smetanových sadech 16,  on-line na webových stránkách djkt.eu nebo v síti Plzeňská vstupenka.

FOTO: Martina Root

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24