Neobyčejná výstava "Studio Najbrt Basic" v Plzni

15.09.2019 8:15

Přemýšeli jste někdy, kdo stojí za logem České televize, či kdo má na svědomí plakát k známému filmu Pelíšky nebo k filmovému festivalu v Karlových Varech? Na to vám odpoví trička v Západočeské galerii v Plzni.

Y6OtIY5A
a4ZOkP1QVBJV9RHAZ62u5ZqQY6OtIY5A

Až do 3. listopadu máte jedinečnou příležitost se seznámit s grafickým studiem, s jehož tvorbou se potkáváme každý den, prostřednictvím neobyčejné výstavy "Studio Najbrt Basic" v Západačeské galerii v Plzni. 

„Pod vedením Aleše Najbrta, který ho před pětadvaceti lety založil, a dnes i jeho partnerky Zuzany Lednické Studio Najbrt pravidelně zpracovává úkoly národního významu, milované festivaly i přeplněné hospody a jako nikomu jinému se mu daří budit vášně daleko za hranicemi oboru. Značka Najbrt je pop, ať už to v téhle zemi v posledních dekádách znamená cokoli,“ říká autor koncepce výstavy Michal Nanoru.

Studio Najbrt má na svém kontě hned několik vytvořenýh identit. Jedná se o loga České televize, Českých drah, Národní galerie, Národního divadla, Ministerstva zahraničí, Masarykovy univerzity, Pražského jara, i města Praha či Ostrava. "Jeho realizace zahrnují práce pro film (Pelíšky, Kouř, Šeptej) a divadlo (Sklep, Kašpar), grafické úpravy knih, výstav (Tvrdohlaví, Josef Koudelka, Gerhard Richter, Karel Malich) i hudebních nosičů (The Velvet Undergound, Vltava, Animal Music)," uvádí tisková mluvčí galerie  Eva Reitspiesová. Od roku 1999 studio úzce spolupracuje s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, pro který tvoří samotný vizuál. 

„Některé z prací zlidověly nebo nabraly společenský rozměr nad rámec zadání. Instalace proto vystoupila ze stěn do prostoru a základem výstavy se stal standardizovaný formát bílého trička. Výstava tak nestaví diváka jen před problém grafického řešení, důvtipné vizuální zkratky, kompozice nebo stylu, ale taky před otázku rostoucí důležitosti designu pro jedince i společnost a otázku, zda by tohle chtěl nosit na hrudi, na ulici nebo třeba jen coby noční košili,“ dodává Michal Nanoru. 

V rámci expozice je k dispozici také katalog, v němž vystavená trička obléklo šestapadesát zajímavých osobností spřízněných se studiem. patří mezi ně režiséři Ivan Zachariáš, Martin Krejčí, Tomáš Luňák či David Ondříček, hudebníci Petr Marek a Robert Nebřenský, herci Jiří Bartoška a Jenovéfa Boková, umělci Michal Cihlář a Jakub Matuška aka Masker, nebo nakladatel Viktor Stoilov.

 

DOPROVODNÝ PROGRAM

Komentované prohlídky s Alešem Najbrtem a Michalem Nanoru: 26. 9. a 8. 10. vždy v 17 hodin

Tvůrčí dílny: 10. 10. │ 16 h – „V roli designéra“, pro děti od 8 let, pod vedením edukačního oddělení ZČG

                     30. 10. │ 15 h – workshop grafického designu pod vedením Zuzany Lednické pro studenty s uměleckým zaměřením

 

Aktuální informace o doprovodném programu najdete zde
 

 

FOTO: Západočeská galerie Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24