QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nepomuk otevírá turistickou sezónu. Zpřístupní se i "Kefalínův ráj vepřů"!

25.04.2019 20:26

V Nepomuku začíná v sobotu 27. dubna nová turistická sezóna. Vůbec poprvé se otevře i Šternberský dvůr pod Zelenou horou, kde se natáčely scény z Černých baronů.

Nepomuk

Akce "Otvíráme Nepomuk a Šternberk!" se koná v sobotu od 10 do 16 hodin. Návštěvníci si budou moci prohlédnout běžně nepřístupné historické interiéry, navštívit zdarma muzejní expozice, zúčastnit se komentovaných prohlídek města i kulturního programu v zahradě arciděkanství.

Letos vůbec poprvé se zpřístupní barokně-klasicistní dvůr Šternberk pod zámkem Zelená Hora, kde byl mimo jiné ve filmu Černí baroni věhlasný "Kefalínův ráj vepřů".

Zájemci mohou navštívit zdarma věž kostela sv. Jakuba Většího, bývalou kapli Božího těla, starou "Rybovu" školu na Přesanickém náměstí, objekty pivovaru Zlatá kráva, historické podzemí, dvůr arciděkanství, barokní chalupu čp. 30, sklepy Na Knárovce, měšťanský dům U Petrů, Ateliér-K v Rodném domě Aug. Němejce s rozšířenou expozicí o Richardu Böhnelovi a další působivá místa.
Budou moci poznat skutečnou tvář sv. Jana Nepomuckého ve Svatojánském muzeu či o trosky německé stíhačky rozšířenou expozici Liberator v Městském muzeu.

Program:

Prohlídky objektů: 10:00 - 16:00 hodin

Komentované prohlídky Šternberského dvora: 10:00 - 16:00 hodin (vstupenky pouze v předprodeji)

Komentované procházky Svatojakubské náměstíčko (začátek v 10:00 a ve 13:00 na Přesanickém náměstí) -  zdarma a bez rezervací

Komentované procházky Zelenohorská aneb Svatojánská cesta (začátek v 11:00 a ve 14:00 u Kaple Božího těla, Plzeňská 238) - zdarma a bez rezervací

Občerstvení od Nepomuckých kuchařinek: 10:00 - 15:00 hodin (Svatojánské muzeum, Přesanické náměstí 1)

Muzikohraní: 10:00 - 16:00 hodin (Svatojánské muzeum, Přesanické náměstí 1) - jedná se o hudební dílnu, při které si na rytmické nástroje zahrají děti i dospělí. Poznají hudební nástroje z Afriky, Asie i Evropy.

Duo Dubnička&Lahoda: 10:00 - 13:00, začátek vždy v půl a celou hodinu (Svatojánské muzeum, Přesanické náměstí 1) - hrají písničky pro děti i dospělé a společně s dětmi je také skládají. Během vystoupení vás naučí, jak se písnička dělá, a napíšete spolu novou, vlastní píseň - třeba právě o Nepomuku. Vystoupení je ideální pro rodiče s dětmi.

Rytíři Žichovice: 13:30 - 16:00, začátek vždy v půl a celou hodinu (Svatojánské muzeum, Přesanické náměstí 1) - šermířská klání, ukázky dobových zbraní a vybavení

Koncert Sisus Ralsis + Adolpho Gang (swing-folk-punk): od 20:00 (Kavárna na Zelenohorské poště, Zelenohorská 76)

Více informací naleznou zájemci na webu města Nepomuk.

FOTO: MÚ Nepomuk

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24