QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Netopýrů je letos extrémně mnoho. Ve velkém obsazují byty v Plzni – FOTKY

14.08.2020 8:31

A zase ti netopýři! Přesto, že ochránci zvířat každoročně upozorňují na jejich letní nálety do bytů, lidé stále zapomínají zabezpečit svůj majetek. Netopýři obsadili i sídlo ČSSD.

3
3124567891011

Plzeň je důležitou migrační křižovatkou pro tento druh létajících savců. Navíc letos se netopýrů hvízdavých narodilo extrémně mnoho, jejich počty jdou oproti předchozím letům do stovek. K jejich náletům přispívá i teplé počasí.

"Teplejší večery jsou v kombinaci se zelení, veřejným osvětlením a množstvím hmyzu, který se kolem rozsvícených lamp rád shromažďuje, doslova netopýřím rájem,“ upozorňuje Karel Makoň, šéf Záchranné stanice živočichů Plzeň. V západočeské metropoli to platí zejména na Slovanech, Borech, Skvrňanech, ve středu města, ale i na Lochotíně, Košutce, Vinicích a v Bolevci.

"Stále stejné zůstávají i ulice a domy, ze kterých nám pak lidé volají s prosbou o pomoc - Vrchlického, Dobrovského, Čechova, Raisova, U Borského parku, Mandlová, Malá i Velká hvězda, Husova, sadový okruh, Macháčkova, Křimická, Sokolovská, Nýřanská, celé Vinice, Pod Záhorskem, Bolevecká, Koterovská, Francouzská, Částkova,  Sladkovského, Homolka, Mikulášské a Jiráskovo náměstí, náměstí T. G. Masaryka, Škroupova, Kopeckého sady,“ vypočítává Karel Makoň.

Své o tom ví i na ústředí ČSSD v Plzni  na Jiráskově náměstí. „Někdo nechal v horním patře otevřené okno do zasedací místnosti a my jsme odchytili v celém domě 52 netopýrů hvízdavých živých a z plastové svislé lišty od počítačových kabelů vyndali 48 netopýrů hvízdavých uhynulých a ve značném stupni rozkladu,“  odává šéf záchranné stanice.

Lidé bombardují telefonáty s žádostí o pomoc nejen zvířecí záchranáře, ale i strážníky, hasiče a dispečink linky 112.

"Znovu opakuji, že je to rok co rok stále stejná písnička a noční telefonáty tento týden neberou konce. Myslel jsem, že někteří lidé se už poučili, ale opak je pravdou. Proto znovu opakuji, zda není opravdu lepší si svůj byt zabezpečit a opatřit otevřená okna ochrannými síty? Takové preventivní opatření totiž vyjde mnohem levněji a ušetříte sobě i nám zbytečnou práci,“ připomíná  Karel Makoň a přidává doporučení, jak zabránit netopýřím náletům.

 -Větráte-li v tento čas oknem dokořán, mějte alespoň zatažené záclony nebo konečně pořiďte a nasaďte do oken ochranná síta proti hmyzu!

-Jedete-li na dovolenou, tak určitě nenechávejte otevřené sítem nezabezpečené větráčky či ventilačky.  
 
-Neotevírejte večer okna do společných prostor, na chodby činžovních domů atd.
 
-Zabezpečte si svůj majetek, byty, kanceláře, nemovitosti, a pokud větráte přes noc, tak zcela určitě osaďte do oken ochranné sítě proti hmyzu.

FOTO:  T. Typltová

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24