QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Netradiční start turistické sezony! Venkov se představí v DEPO2015

22.04.2019 15:27

Venkovské expo v DEPO2015 zahájí neobvyklým způsobem turistickou sezonu na Plzeňsku. Nabídne umění řemeslníků, zážitky, občerstvení z venkova i zábavu pro děti.

DEPO2015

Venkov se v neděli 28. dubna představí návštěvníkům plzeňského areálu DEPO2015 hned v několika podobách. Hala zdejší tržnice se promění v řemeslnou dílnu. Zároveň se zde představí místní akční skupiny Plzeňského kraje takzvané MAS.

“Chtěli jsme návštěvníkům zprostředkovat něco nového a obohatit zaběhnutou veletržní formu atypickou nabídkou,” vysvětluje zástupce pořádající MAS Český Západ, Jan Florian. “Oslovujeme řezbáře, který bude během akce ukazovat práci se dřevem, šperkařku, pod jejíž rukou budou vznikat zdobné výrobky přímo před návštěvníky, košíkáře či dráteníka. Skladba řemeslníků se může ještě změnit, v současnosti se všemi jednáme a oslovujeme nové a nové, na které dostáváme tipy," dodává Florian.

Stálou součástí Tržnice DEPO2015 je i Venkovský dům Plzeňského kraje. V jeho prodejních prostorách najdou návštěvníci originální výrobky i tipy na výlety.

Součástí Venkovského domu je showroom, který bude během EXPA hostit výstavu 3D modelu původního železničního mostu přes Hracholuskou přehradu. “Rekonstrukce téměř 120 let starého mostu zvaného Rámusák, dlouhého přes dvě stě metrů, přišla na více než sto milionů korun. Každý ze tří dílů stavbaři sešroubovali a otáčeli společně pomocí malých hydraulických lisů. Stará i nová konstrukce se otáčely o 180 stupňů, stará se pak vysunula. Plzeňský kraj nechává na most zavěsit také ocelovou lávku pro cykloturisty. Model ukazuje původní konstrukci mostu,” informuje Jiří Bízek, modelář z Bezdružic, který se podílel na jeho dokončení.

“Prostranství nádvoří obsadí řemeslný jarmark, stánky s občerstvením a herní prvky pro děti s venkovskou tematikou; možná se kolem návštěvníků projde i kachna či jiné hospodářské zvíře," informuje manažer další pořádající MAS Radbuza, Václav Kubernát.

“Během celého dne budou na nádvoří vystupovat i lokální buskeři. Jedním z nich je Milan Samko, anglicky zpívající kytarista, který se svým hudebním umem navštívil už i města v Lotyšsku, Německu či na Slovenku. Dále vystoupí busker známý pod pseudonymem Son of Wolves a nabídne tu pravou prezentaci hudebního umění. Odpočinout si budete moci u stolu, který se potáhne přes celé nádvoří a opět bude zdoben ve venkovském motivu,” láká Kubernát na venkovní program.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24