Nevzhlednou vyšlapanou pěšinu ve Skvrňanech nahradí květnatá louka – FOTKY

06.07.2020 18:39

Na místě průšlapu v Lábkově ulici vznikla nová mlatová cesta, začaly už také úpravy okolní zeleně. Vedení centrálního obvodu doufá, že lidé vznikající loučku nezničí.

6
61532

Plzeňský centrální obvod se rozhodl nahradit nevzhlednou vyšlapanou pěšinu v Lábkově ulici novou mlatovou cestou. Teď probíhají úpravy zeleně, vzniká zde záhon osázený skupinami keřů a také květnatá louka o rozloze 335 metrů čtverečních. Prvních květů by se měli místní občané dočkat už letos na podzim, ale naplno vše vykvete až v příštím roce.

"Stávající průšlap k nově vybudované cyklostezce byl nejen nevzhledný, ale i nebezpečný. Proto jsme ve spolupráci s městem zajistili vybudování zpevněné mlatové cesty a předpokládali, že původní průšlap přirozeně zanikne. Bohužel dlouholeté návyky a možná i ušetřených pár kroků tomuto zatím zřejmě brání,“ informuje David Procházka, starosta plzeňského centrálního obvodu.

Nová mlatová cesta nemohla být s ohledem na bezpečnost silničního provozu vybudována přesně v místě původního průšlapu, ale o pár kroků dále. Přesto je logickým napojením už dříve vybudované cyklostezky do této části sídliště

"Aktuální úpravy nejsou konečné, protože ještě řešíme doplnění stávající cyklostezky veřejným osvětlením, které dále zvýší komfort a bezpečnost celé lokality,“ doplňuje první místostarosta obvodu Petr Baloun.

Přesto, že sadové úpravy skončily teprve před několika dny, už teď je jasné, že někteří lidé si čerstvě upravenou plochu stejně zkracují cestu. Prvotním záměrem bylo novou loučku neoplocovat s tím, že občané jsou dostatečně uvědomělí a dají šanci lučnímu kvítí vzejít a zároveň neumisťovat nevzhledné zábrany.

"Věřím, že zlepšení životního prostředí, návrat přírody a krásné okolí místa bydliště je naším společným cílem a doufám, že občané obětují svých pár kroků a nově vytvořenou loučku nebudou poškozovat, o což je tímto žádám,“ dodává David Procházka.

FOTO: ÚMO Plzeň 3

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24