QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Noc vědců na ZČU představí čas v mnoha podobách

21.09.2021 18:00

Všechny tři technické fakulty Západočeské univerzity v Plzni – strojní, elektrotechnická a aplikovaných věd, budou v pátek 24. září hostit další ročník celoevropské Noci vědců.

Noc vedcu 2021_ZCU

Na náplni programu, který tentokrát spojuje téma Čas, se ale podílí také týmy ostatních fakult. Na rozdíl od loňského online ročníku je letos široká veřejnost zvána od 17 do 22 hodin do areálu kampusu na Borech.

Noc vědců v České republice koordinují Ostravská univerzita a VŠB – Technická univerzita Ostrava, k nimž se ostatní školy a instituce přidávají. Komentované ukázky, přednášky, workshopy, hry a soutěže připravené Západočeskou univerzitou v Plzni představí při Noci vědců čas v mnoha podobách oborů technických, přírodních, humanitních i lékařských. 

Návštěvníci se například díky workshopu Fyzika včera, dnes a zítra dozvědí, jak naši předkové měřili čas. Do minulosti je zavedou rovněž archeologové Fakulty filozofické, kteří zvou na komentovanou ukázku Čas artefaktů. Představí zajímavé artefakty z různých období naší minulosti, vysvětlí, jaké metody používají k určení jejich stáří, a budou se také věnovat roli artefaktů při sledování času. Filozofové rovněž chystají přednášku Jak šel čas s filozofií, která na otázku „Co je to čas?“ předloží odpovědi slovutných myslitelů od Aristotela po Heideggera.

Naproti tomu do budoucnosti zamíří účastníci přednášky Člověk a energie v 21. století, kteří si budou moci na ukázkových modelech vyzkoušet funkci různých typů vodních motorů, větrných turbín a solárních systémů. Futuristická bude i expozice Ze života hmyzu s miniaturními magnetickými roboty, kteří mají velký potenciál pomáhat v blízké budoucnosti v medicíně i při výrobních procesech.

Času jako rozhodujícímu faktoru v případě záchrany lidského života se bude věnovat expozice Když je každá minuta drahá Fakulty zdravotnických studií. Upozorní na téma včasné první pomoci i na prevenci a edukaci, díky níž lze úrazům včas předejít. Boji s časem se bude věnovat také komentovaná ukázka Fakulty elektrotechnické, která představí inteligentní oblečení, drony, senzory a další technologie, které pomáhají hasičům zkrátit dobu zásahů a zajistit jejich bezpečnost. Fakulta ekonomická přispěje k programu přednáškami na téma Ekonomika a čas, katedra geomatiky Fakulty aplikovaných věd se zaměří na Geodata v čase a prostoru. 

Stejně jako vloni nebude chybět ani dílo Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, která na téma Čas chystá speciální světelnou show promítanou na budovu fakulty. Videomapping začne ve 21:30 hodin.

Na Noci vědců se podílejí také průmysloví partneři Západočeské univerzity. Například Doosan Škoda Power představí v expozici Turbína v čase proměny těchto zařízení od historie po současnost, zatímco Centrum výzkumu Řež věnuje komentovanou ukázku Degradaci materiálu v čase. Přednášky v kampusu ZČU chystá rovněž Česká astronomická společnost, Hvězdárna a planetárium Rokycany pozve návštěvníky do svého areálu v ulici U Dráhy a také do sídla v Rokycanech. 

 

Foto: ZČU Plzeň

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24