Noční prohlídky depa tramvají byly hitem! Chystají se další - FOTKY

03.12.2018 7:59

Noční prohlídky tramvajového depa na Slovanech v Plzni se staly velkým hitem. Zájem o ně byl enormní a už teď je jisté, že v příštím roce budou následovat další exkurze!

1
13245

Dopravní podniky v Plzni chystají další velkou rekonstrukci. Rentokrát se rozsáhlých oprav dočká tramvajové depo na Slovanech. Ještě před tím ovšem dopravní podniky uspořádaly speciální noční prohlídky. 

PMDP chtěly zájemcům ukázat aktuálně nedostatečnou kapacitu stávajících prostor a to se mohlo naplno prezentovat až po skončení provozu tramvají. Proto byly prohlídky areálu na Slovanech v nočních hodinách. A staly se velkým hitem. Hned po otevření rezervací na první termíny se strhla doslova rvačka o místa. Následně dopravní podniky přidaly i další termíny, které se v podstatě okamžitě opět zaplnily.

V minulém týdnu tak proběhlo celkem šest nočních komentovaných prohlídek tramvajové vozovny. Do role průvodců se postavili dlouholetí zaměstnanci PMDP - technik elektrické dráhy Jiří Trnka a ředitel úseku drážní cesty Josef Vracovský.

Ti, na které se nedostalo v letošním roce, nemusí smutnit. Dopravní podniky už teď plánují i další prohlídky. "Pro všechny, kteří ještě budou mít zájem prozkoumat tajemství noční vozovny a dozvědět se více o její plánované rekonstrukci, zveřejníme 3. ledna nové termíny těchto netradičních exkurzí," informovaly PMDP.

Vozovna funguje již roku 1943. Tehdy byla ale postavena pro tramvaje s výrazně nižší hmotností, než mají dnešní moderní vozidla, jejichž váha je často až šestinásobná. Kromě podstatně vyšší hmotnosti tramvají se ale na technickém stavu hal začal postupně podepisovat zejména nevhodně použitý materiál pro stavbu betonového podloží. V roce 2014 byl odborníky stav hal označen za kritický.

Příprava rekonstrukce odstartuje příští rok. Proběhnout by mělo výběrové řízení na zhotovitele a začátek samotné rekonstrukce je plánován na začátek roku 2020. Práce musí probíhat za plného provozu vozovny. Nové depo by se mělo otevřít na konci roku 2022.

FOTO: PMDP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24