QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nouzový stav je prodloužen do 22. ledna. Kdy nastane přechod do 5. stupně PES?

23.12.2020 9:03

Koalice čekala na rozhodnutí vlády o prodloužení nouzového stavu. Ten se povedlo prodloužit až do 22. ledna 2021. Přejde tedy Česká republika opět do nejvyššího stupně rizika PES?

urad vlady blatny

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného je nouzový stav stále potřebný a velmi nutný. Čísla totiž opět stoupají, nakažených přibývá a vláda bude rozhodovat o přesunu do nejvyššího rizikového stupně PES. „Musíme i nadále konat. Musíme stále dělat opatření, která bolí. Abychom je mohli dělat, potřebujeme k nim nouzový stav, jiná možnost není. Nacházíme se v nejvyšších stupních rizika,“ řekl Blatný v projevu při předložení žádosti ve sněmovně.

Pro prodloužení nouzového stavu hlasovalo 55 ze 104 přítomných poslanců. Pro byli poslanci ANO, ČSSD a většina komunistů. Jeden poslanec KSČM, dva Piráti a všichni přítomní občanští demokraté a lidovci se zdrželi, ostatní byli proti.

Ve středu 23. prosince čeká vládu další důležité jednání. Obsahem je, zda Česká republika opět přejde do pátého stupně PES. Jan Blatný předpokládá, že bude nutné přijmout přísnější opatření již během vánočních svátků. Předběžně uvedl, že by nejvyšší stupeň mohl začít platit v neděli 27. prosince. Důvodem pro zvolení právě tohoto data bylo vysvětlení, že se rodiny chtějí na vánoční svátky navštívit.

Definitivní rozhodnutí ale padne až ve středu na jednání vlády. Pátý stupeň je nejpřísnější fází a jeho rizikové skóre se pohybuje mezi 76–100 body.

V současnosti platném čtvrtém stupni xistuje mnoho výjimek, například otevřené obchody a obchodní centra s omezeními, anebo prodej v neděli. Pokud by Česko přešlo do pátého stupně, žádné výjimky by neplatily. Ministr zdravotnictví Jan Blatný také v úterý 22. prosince řekl, že chce zachovat stejný přístup k malým a velkým obchodníkům. „Můj návrh půjde tím směrem, aby se i ve velkých obchodech prodávalo jen zboží, které je nezbytně potřebné."

Foto: Úřad vlády ČR

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24