Nová městská část! Tak by měl vypadat prostor Americká - Sirková - VIZUALIZACE

19.06.2018 11:54

Nové ulice, několik náměstí, originální budovy. Tak by měl v budoucnu vypadat prostor po bývalém KD Inwest u Americké. Podívejte se na první oficiální VIZUALIZACI!

Pohled_z_krizovatky_Americka-Sirkova
Pohled_z_krizovatky_Americka-SirkovaBytovy_dum_Denisovo_nabrAmericka_z_Wilsonova_mostuNamesti-Pohled_do_ulice_U-LazniDenisovo_nabr_od_lavky_k_AmerickeNova_ulice-Pohled_k_laznimVerejny_prostor_u_lavky

Přeměna v podstatě v novou městskou část. Tím by v budoucnu měl projít prostor v lokalitě Americká - Sirková v Plzni. Společnost AMESIDE představila své plány s územím po bývalém KD Inwest a obchodním domě Prior. 

Nové ulice, náměstíčka, originální schodiště, obchody, byty i prostor pro zábavu. Tak by podle plánů společnosti AMESIDE měl už během pár let vypadat prostor ohraničený Americkou, Sirkovou a Denisovým nábřežím. Společnost představila první studii budoucí podoby hodně diskutované lokality, která se v posledních letech v Plzni stala jedním z největších témat. Společnost už před časem znovu otevřela bývalý Prior, kde dočasně sídlí dvě prodejny. Jisté je, že obchodní dům půjde k zemi. Právě na jeho místě vznikne jedna z nových ulic, která prodlouží ulici U Lázní (viz úvodní foto). Ta v současné době vede z Denisovo nábřeží mezi bývalými městskými lázněmi a poliklinikou k zadní části areálu obchodního domu.

"Momentálně jsme ve fázi studií. Máme tuto variantu, kterou jsme představili. Je to námi preferovaná varianta. Teď se budeme bavit v detailu o tvarování jednotlivých veřejných komunikací, o výškových úrovních. Chceme to odsouhlasit a pak teprve budeme pokračovat dál," říká Tomáš Jícha, zástupce společnosti AMESIDE.

Nova_ulice-Pohled_k_laznimPokud by vše šlo hladce, mohlo by se začít budovat už během pár let. "Rádi bychom v řádech měsíců požádali o EIA. Uvidíme podle jejího průběhu. Myslím si, že bychom mohli v příštím roce požádat o územní rozhodnutí. Do dvou nebo tří let bychom rádi začali stavět," dodává Tomáš Jícha. Stavba by měla následně podle odhadů zabrat okolo dvou let. 

Podle společnosti AMESIDE je nový projekt naprosto odlišný od toho původního, který se stal předmětem velkého sporu. "Sice jsem nebyl u toho prvního projektu, ale podle mého jsou to dvě naprosto nesrovnatelné záležitosti. Původní projekt byl jedna budova a část zastavěného prostoru byla podstatně větší. My stavíme z více budov, stavíme více funkcí a veřejných prostranství. Stavíme veřejné prostranství na soukromých pozemcích, nový kus města," vysvětluje Tomáš Jícha. Společnost také plánuje další projednávání s veřejností. To by mělo proběhnout po prázdninách. 

Náklady na realizaci se v tuto chvíli odhadují na zhruba tři miliardy. 

VIZUALIZACE: Ameside

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24