QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová skladová hala v Plzni získala unikátní výzdobu - FOTKY

16.07.2020 9:55

Největší takzvaný mural art v Plzeňském kraji vznikl na Borských polích. Developerskou skladištní halu zdobí díky Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara barevný polep.

_DSC0203
_DSC0203134

Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. V uplynulých týdnech prošla proměnou v tomto stylu developerská skladištní hala, která vyrostla na Borských polích. Její stěna je polepena speciální folií. Umělecké dílo, v němž dominují "sutnarovské“ barvy červená, černá a bílá, vzniklo ploše větší než 2200 metrů čtverečních, což je řadí mezi největší muraly v republice.

Plzeňský mural vznikal od poloviny května, práce trvaly čtyři týdny s ohledem na aprílové počasí a nouzový stav způsobený pandemií koronaviru.

"Realizace vznikla na zakázku pro společnost CTPark Plzeň, která oslovila děkana Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Ten zacílil výběr autorů na vedení magisterského ateliéru Grafický design na Sutnarce,“ sděluje asistentka děkana Lenka Thomayer Opatrná. Návrhy vytvořili Rostislav Vaněk a Kristina Fišerová. Firma si z několika vybrala návrh Kristiny Fišerové.

Společnost CTP má s podobnými zakázkami zkušenost. "Myšlenku zkrášlit a vizuálně zpestřit nejen industriální haly, ale i celé průmyslové zóny, přineslo ilustrátorské studio Drawetc. V roce 2017 vyhlásilo mezinárodní soutěž Art Wall a tím odstartovalo postupnou proměnu velkých ploch po České republice. K malbě v Humpolci se v květnu přidala Praha a v červnu právě i Plzeň,“ vysvětluje Lenka Thomayer Opatrná.

 "Jsme velmi rádi, že jsme mohli spolupracovat s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara na realizaci vynikající umělecké instalace a očekáváme, že bude přitahovat pozornost veřejnosti a Plzeňané na ni budou hrdi,“ řekl projektový manažer Josef Šindelář.

FOTO: Fakulta designu a umění L. Sutnara

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24