QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nová vládní opatření přehledně. Jaké jsou výjimky a co se uzavírá?

21.10.2020 13:03     22.10.2020 9:02

Vláda přijala velmi přísná opatření vzhledem k epidemiologické situaci v České republice. Od čtvrtečního rána se uzavírají obchody s výjimkou prodejen se základním sortimentem.

4

Vláda vyhlásila další opatření, která je nutné přijmout,abychom zabránili kolabsu zdravotnictví. "Musíme ochránit životy našich občanů. Předchozí omezení zjevně málo zafungovala. I když máme robusní zdravotnický systém, tak by náš zdravotní systém zkolaboval kolem 7. listopadu," řekl Andrej Babiš.

"Třetina prováděných testů je s pozitivním výsledkem na nemoc covid-19," doplnil závažnost situace ministr zdravotnictví Roman Prymula a dodal, že reprodukční číslo se nepodařilo snížit.

"Nejúčinější forma prevence je omezení pohybu osob," řekl ministr zdravotnictví. Vláda proto nařídila omezení pohybu a kontaktu s lidmi s výjimkou cest do práce a na nákupy. Týká se to omezení pohybu a kontaktu s výjimkou cest do práce, za rodinou, na nákup a k lékaři. Povolené jsou vycházky v přírodě a v parcích – a to v maximálním počtu dvou lidí, s výjimkou členů rodiny a spolupracovníků.

Povoleny jsou cesty do zaměstnání a podnikání, vč. zásobování, cesty za rodinou a osobami blízkými, cesty do nemocnice vč. doprovodu, veterináři. Povoleny jsou také nezbytné nákupy potravin, krmiva, nezbytné služby pro další osoby vč. dobrovolnictví

Umožněny jsou cesty na úřady, řešení krizových situací.

Doporučen je pobyt na čerstvém vzduchu a pohyb v přírodě, ovšem nejvíce v počtu dvou osob s výjimkou rodin, je také možné vycestovat z ČR, povoleny jsou cesty na chaty a chalupy.

Povoleny jsou pracovní cesty a s tím spojené ubytování v hotelu. Jinak se i hotely uzavírají.

Největší omezení je ve službách a obchodu. Uzavřou se maloobchody a služby s výjimkou prodejen se základním sortimentem. Velkoobchodní prodejny zůstávají bez omezení. V nákupních centrech budou otevřeny pouze potraviny, drogerie a lékárny.

Povoleny jsou prodejny potravin, drogerie, lékárny, zdravotnické prostředky, také krmiva a potřeby pro zvířata.

Nadále budou otevřeny prodejny jízdenek, tabáku, ale také květinářství.

Lidé nadále budou moci využívat služeb autoservisů, benzínek, odtahových služeb či prodejen náhradních dílů.

Výjimka se vztahuje také na servis IT, účetnictví a daně, reality.

Pro nezbytné věci budou moci lidé zajít také do potřeb pro domácnost, železářství nebo prodejen látek.

Firmám, které musejí zavřít z důvodu vládního nařízení, stát proplatí celé mzdy pracovníků i s odvody. Mohou na ně žádat z programu Antivirus.

COVID nájemné mohou nově využít i obory, jejichž provoz vláda zakázala s platností od čtvrtka. Tito podnikatelé mohou dostat dotaci 50 % na nájem za měsíce červenec, srpen a září.
Vláda také schválila kompenzační bonus pro OSVČ, 500 korun denně, který mohou nově využít i živnostníci z oborů zasažených dnešními opatřeními.

Premiér Andrej Babiš se omluvil občanům, podnikatelům a zaměstnancům, kterým tyto kroky vlády komplikují život.

Nová omezení budou platit od čtvrteční šesté hodiny ranní do konce nouzového stavu, tedy 3. listopadu.

Foto: ilustrační

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24