QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

25.04.2024 14:31

Dopravní nehoda v Libušínské ulici v Plzni

Na místě zasahují všechny záchranné složky. Z  místa jsou hlášeny 4 zraněné osoby.

Nová Západočeská galerie ano či ne? Stavba budí vášně u politiků i občanů

15.06.2022 14:28

Výstavba Západočeské galerie v Plzni budí od počátku vášně. Stavba se řešila znovu jednání zastupitelstva Plzeňského kraje. Na sociálních sítích se rozjely velké diskuse ke stavbě.

západočeská galerie _1
západočeská galerie _1západočeská galerie 3západočeská galeriezápadočeská galerie 4

Budova nové Západočeské galerie má stát v prostoru U Zvonu. Po změně vedení Krajského úřadu Plzeňského kraje se ale znovu otevřela otázka, zda je stavba smysluplná a zejména to, zda si ji kraj může dovolit realizovat.

Anketa - Stavba Západočeské galerie ANO či NE - hlasovat můžete zde.

Nové vedení Plzeňského kraje, které nastoupilo letos 14. února, se kvůli růstu cen stavebních materiálů totiž obává, že cena za stavbu budovy galerie v Plzni, se může vyšplhat několikanásobně výše. Nové galerii, která má stát v prostoru U Zvonu, tak ještě nedala zelenou.

A nestalo se tak ani po jednání posledního zastupitelstva v pondělí 13. června. Krajský náměstek Roman Zarzycký tak nechal přepočítat skutečné náklady. „Dostali jsme již dotaci 170 milionů. Požádal jsem o přepočítání projektu. Z původního předpokladu 950 milionů korun byla cena přehodnocena s ohledem na inflaci a nárůst cen. Pohybujeme se kolem 1,5 miliardy korun. Je to bez movitého zařízení,“ říká Zarzycký.

I když náměstek připouští, že umělecká díla je nutné ochránit, upozorňuje, že si kraj takovou investici nemůže dovolit. „Nemůžeme si to dovolit bez získání významných externích zdrojů cca 650 – 700 milionů korun,“ dodal.

západočeská galerie

Západočeská galerie

Projekt nové budovy Západočeské galerie v Plzni vznikl vzhledem k dlouhodobému působení galerie v provizorních podmínkách. Toto provizorium trvá podle vedení Západočeské galerie už bezmála 70 let, od samotného vzniku ZČG v roce 1954.

Proti stavbě galerie se objevují i další argumenty. Někomu vadí místo, které je dnes již plné vzrostlých platanů, někomu zejména částka.

Sociální sítě zaplňují reakce občanů, kteří vymýšlejí, co by za tak velké peníze, šlo postavit. Zajímalo by mě, kolik by se za těch peněz postavilo například házenkářských, víceúčelových hal, které by splňovaly kritéria pro hraní nejlepších evropských pohárů? Třeba 3-4?,“reaguje na facebooku Ondřej Šafránek.

„Momentálně bych finanční prostředky investoval jinam. Třeba rychle postavit podjezd pod železnici za mým domem na Sušické ulici ať nemusím venku chodit v respirátoru kvůli prachu a spát se sluchátky proti hluku. V příspěvcích výše je zmíněno plno dalších vhodných investic se kterými souhlasím. Ať žije Plzeň,“ vyjadřuje se Milan Spěšný.

Lidé poukazují na to, že opravit by se měl například objekt Městských lázní, který chátrá. V tomto případě je ale nutno upozornit na to, že město Plzeň ani Plzeňský kraj nemají pravomoce o tomto objektu rozhodovat, jelikož nejsou vlastníky budovy ani pozemků. Paradoxně ale před volbami v roce 2020 Josef Bernard (STAN) sliboval voličům, že budovu lázní opraví a bude z ní galerie. Z tohoto předvolebního slibu ale sešlo.

Do nové budovy by se měly umístit exponáty, které jsou nyní uloženy v nevyhovujících podmínkách. "Spravujeme více než 13 000 exponátů v hodnotě přesahující 1,5 miliardy Kč. Tyto sbírky jsou uloženy v naprosto nevyhovujícím depozitáři, kde podmínky naše jedinečná díla přímo ohrožují. Kapacitně je depozitář rovněž vyčerpán," informuje vedení Západočeské galerie.

Stavba budovy se táhne už několik let. Budova má od roku 2016 stavební povolení.

Vzhledem k tomu, že ke stavbě ještě nedošlo, na místě jsou již vzrostlé stromy. "K výsadbě stromů na pozemku U Zvonu došlo ještě před vyhlášením veřejné architektonické soutěže v roce 2009. Předpokládalo se, že v době zahájení stavby budou stromy ještě mladé a tudíž schopné přesazení," informuje dále vedení Západočeské galerie.

 

ilustrační foto

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24