QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nové Zátiší i retenční nádrž Vinice. Plzeň dá peníze z teplárenské na řadu projektů

19.06.2019 12:44

Bezmála dvě stě milionů z divident z Plzeňské teplárenské využije město Plzeň na řadu klíčových projektů. Jsou mezi nimi třeba revitalizace Zátiší nebo odkanalizování Lhoty...

FOTO_QAP_CZ (10)

Plzeň využije dividendy ve výši 192 miliony korun, které získala pro tento rok ze společnosti Plzeňská teplárenská, v níž má majoritní podíl. Peníze půjdou hlavně na posílení objemu prostředků na zajištění spoluúčasti města na dotačních projektech v příštím programovém období.

Mezi projekty jsou zahrnuty vybudování Retenční nádrže Vinice, obnova roudenského kanalizačního sběrače i projekt na odkanalizování městského obvodu Lhota, po němž místní už dlouho volají. Kromě toho zastupitelé také odsouhlasili s využitím zhruba 131 milionů korun z prodeje bytů na Sylvánu kompletní revitalizaci lokality Zátiší.

"Valná hromada společnosti Plzeňská teplárenská rozhodla 20. května 2019 o výplatě dividendy pro akcionáře v roce 2019. Podíl na dividendě pro město Plzně činí přesně 192 814 566 korun a představuje 65 procentní podíl na celkové dividendě,“ přiblížil radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf.

Značný objem prostředků poputuje do modernizace sportovních zařízení v majetku města, a to zejména na revitalizaci zázemí tréninkového centra mládeže v Luční ulici.

Významné je rovněž schválení financí na klíčové vodohospodářské projekty. V případě Retenční nádrže Vinice je předpokládaný podíl města 86,7 milionu korun. „Nádrž má zadržovat a postupně uvolňovat až šest tisíc kubíků dešťových vod. Tato stavba vyřeší problémy s přetíženou kanalizační stokou v oblasti Vinic a Sylvánu, kde je nyní stop stav pro připojení se na kanalizaci,“ vysvětlil radní David Šlouf. Na stavbu naváže rekonstrukce a rozšíření roudenského kanalizačního sběrače, u něhož je předpokládaný podíl města 119 milionů korun. Obě investice jsou potřebné nejen pro rozvoj Vinic, ale současně jsou nezbytné i pro stavbu silničního Západního okruhu.

Dále bude Vodárna Plzeň pokračovat na vloni zahájeném odkanalizování městského obvodu Plzeň – Lhota. Stavba za 155 milionů korun zahrnuje 9,5 kilometru nově budované splaškové kanalizační sítě včetně tří nových čerpacích stanic odpadních vod. Veškeré splaškové vody ze Lhoty budou odváděny na centrální čistírnu odpadních vod v Plzni. Na projektu Kanalizace Lhota činí podíl města 50 milionů korun. Retenční nádrž i odkanalizování Lhoty podpořila dotací Evropská unie, a to z Operačního programu Životní prostředí 2014–2020. V případě retenční nádrže Vinice jde o zhruba 121 milionů korun a v případě kanalizace ve Lhotě přibližně o  79 milionů korun.

Svým rozhodnutím zastupitelé také zajistili zhruba 131 milionů korun pro dofinancování revitalizace lokality Zátiší ve Skvrňanech v Plzni. Toto území chce město kompletně přestavět. V rámci projektu bude revitalizováno území o rozloze 4,14 hektaru kolem ulic Línská a Kreuzmannova. Cílem je nahradit chátrající bytové domy moderním komunálním bydlením. Původních 23 domů s 92 byty bude zbouráno a místo nich město postaví 18 nových domů se 192 bytovými jednotkami. Projekt za zhruba 400 milionů korun včetně DPH je rozdělen do tří etap. Částku 131 milionů korun město uvolní z prodeje bytů na Sylvánu.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24