QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

NOVINKA: Očkování proti koronaviru bude možné ihned po skončení izolace

24.06.2021 18:30

Cílem této změny je urychlit očkování i u nemalé skupiny obyvatel, kteří na termín očkování čekají až po uplynutí lhůty. Důvodem je také výskyt mutací.

vaccine-6165772_1920(2)

Odborníci Ministerstva zdravotnictví se nyní shodli, že není důvod nastavené opatření dále prodlužovat a od pátku 25. června bude tedy možné se nechat očkovat ihned po skončení izolace. „Zejména s ohledem na výskyt mutací jsme aktuální omezení u očkování osob, které covid-19 prodělaly, s odborným týmem na ministerstvu přehodnotili. Dostupné vakcíny jsou účinné i proti mutacím a my chceme, aby tito lidé byli ještě více chráněni,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Z odborného pohledu dle Martiny Vašákové, náměstkyně pro zdravotní péči a vedoucí Klinické skupiny na Ministerstvu zdravotnictví, nic nebrání tomu, aby lidé, kteří prodělali koronavirus, se mohli očkovat ihned, jakmile jim skončí izolace a jejich zdravotní stav jim to umožní. „Lidé by neměli spoléhat pouze na protilátky, které získali proděláním onemocnění, a měli by se nechat očkovat. Vakcíny proti covid-19 jsou velmi efektivní, neboť zajišťují téměř 100% ochranu a to minimálně v řádu měsíců. Je to vidět z velmi nízkého čísla nakažených po vakcinaci. Jak dlouho ale člověka chrání přirozeně získané protilátky dnes nevíme, velmi závisí na tíži onemocnění, celkovém stavu člověka, jeho genetické výbavě a aktuálním stavu imunitního systému. Vzhledem k tomu doporučujeme brzké očkování i po prodělaném nemocnění,“ zdůraznila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Foto: Pixabay

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24