Novinka plzeňské zoo! Poprvé získala samce ohroženého kagu chocholatého - FOTKY

17.01.2019 16:02

Kagu chocholatý je ohrožený druh, v Evropě ho představuje jen šest zoo. Plzeňská zoologická zahrada nově získala hned dva samce, a to vůbec poprvé v historii.

kagu chocholatý (6)
kagu chocholatý (6)kagu chocholatý (2)kagu chocholatý (1)kagu chocholatý (3)kagu chocholatý (5)kagu chocholatý (4)kagu chocholatý (7)

Plzeňská zoologická zahrada se pyšní naprostou novinkou. Návštěvníkům vůbec poprvé představuje samce ohroženého kagu chocholatého. V Evropě tyto endemity chová jen několik zoo.

"Kagu chocholatý je nelétavý endemit z Nové Kaledonie. Je zajímavý svou izolovaností a starobylostí. Vzhledem připomíná volavku, patří ale do řádu krátkokřídlí a nemá žádné blízké příbuzné, jen jihoamerické slunatce. Žije v párech, při hnízdění jim může pomáhat další jedinec - odrostlé mládě," říká mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba.

Kagu chocholatý dosahuje hmotnosti kolem jednoho kilogramu a živí se drobnými živočichy. "Je to ohrožený druh, žije jich posledních několik stovek. Jejich populaci velmi ublížila vysazená zvířata jako kočky, krysy a psi, kteří je aktivně loví a vyrušují. V Evropě je chová pouze 6 zoo," dodává Martin Vobruba.

Plzeňská zoologická zahrada získala koncem loňského roku dva samce z Vogelparku Walsrode v Německu. "Naleznete je v expozici v Asijské zahradě, v severovýchodním cípu spolu s dalšími třemi druhy novokaledonských ptáků ve stejném pavilonku," uzavírá mluvčí zoo.

FOTO: Kateřina Misíková, Martin Vobruba

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24