QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Nový stacionář byl otevřen v Plzni

04.04.2011 7:15

Mnohonásobně převyšuje počet seniorů, kteří potřebují péči, počet míst v domovech. Taková je situace v Plzni. Naštěstí jedna odvážná pečovatelka otevřela v pátek 1. dubna stacionář, kde bude 15 míst pro ty nejpotřebnější. QAP byl u toho.

qap 065
qap 070qap 057qap 058qap 059qap 060qap 061qap 062qap 063qap 064qap 065qap 066qap 067qap 068qap 069

Senioři, kteří potřebují pomoc blízké osoby mají zase naději na pomoc Jedna odvážná pečovatelka si v Plzni na Slovanech zřídila denní a týdenní stacionář právě pro ty, kteří potřebují péči a sami si nestačí. Jaký bude nový stacionář Domovinka, kolik klientů pojme a jak vlastně funguje stacionář vyzvěděl QAP na místě v den slavnostního otevření pátek 1. dubna. A apríl to tedy nebyl.

Stacionář má kapacitu 10 lidí pro pobyt v týdenním stacionáři a pět těch, kteří budou klienty denního stacionáře. První klienti začali přijíždět v neděli 3. dubna v podvečer. Na stařečcích byla znát nervozita při vstupu do nádherně zařízených a hlavně barevných prostor. Společné místnosti jsou vkusně zařízené, barevně laděné do žluto - modra. Pokojíčky pro dva až tři staroušky mají základní vabvení jako polohovací postele, skříně a stolek se židlemi pro posezení. A hlavně, co je nejdůležitější, najdete tady usměvavé a ochotné pracovnice v čele s ředitelkou Bohumilou Hajšmanovou, zkušenou to ženou v oblasti péče o nemocné a seniory.

O stacionáři

"Denní stacionář je určen pro seniory i tělesně postižené, kteří normálně bydlí doma a jejichž rodinní příslušníci ale normálně pracují a nemohou si dovolit starat se o ně celodenně," vysvěluje ředidtelka Bohumila Hajšmanová. "Mohou je proto po dobu zaměstnání vozit sem k nám. Vlastně to funguje jako taková školka."

Týdenní stacionář bude mít obdobné klienty jako denní, ale s rozdílem, že ti budou v Domovince po celý týden. "Jedinou podmínkou je, že jeden víkend v měsící musí klient domů," vysvětluje Hajšmanová s tím, že klienti musí být částečně pohybliví, aby se s nimi dalo pracovat a dělat různé zájmové aktivity.

Stacionář vznikal tři měsíce. Domovinka není žádným nováčkem v oboru, mají už několik let sestřičky v terénu, také provozují pečovatelskou službu a služu tísňového volání, která pomocí obyčejného talčítka přímo v rukou seniora zachraňuje.

Nově se ke stávajícím prostorám agentury Domovinka dělala společenská místnost s jídelnou a pokoje. "Vedení TJ  Lokomotivy nám předělalo i toalety a bezbariérovou sprchu a nově jsme udělali i plošinu," popisuje ředitelka agentury Domovinka. Na plošinu dostal stacionář dotaci od města500 000 korun. Také na plošině pro vozíčkáře se město podílelo částkou 360 000 korun.

Přejeme pracovnicím i klientům Domovinky hodně štěstí a energie nejen do začátků stacionáře.

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24