Nýrská Okula dala lidem práci. Ochranné pomůcky míří do českého zdravotnictví

21.04.2020 15:05

V zahraničí by jejich ochranné pomůcky brali všemi deseti, a to i za více peněz. Pro Okulu je ale důležité pomáhat doma, dodávat do českého zdravotnictví a zaměstnávat místní lidi, a to i v době pandemie...

Nýtování zorníků štítů ŠP28_2
Lisování polotovaru BV33Montáž brýlí BV33Nýtování zorníků štítů ŠP28Montáž štítů ŠP28polotovary náhlavních křížů ŠP28Nýtování zorníků štítů ŠP28_2vkládání PMMA desek do laserového plotruVýřez hledí ŠP28 z laserového plotru

Nýrská Okula je ryze česká firma a to se také projevilo v době koronavirové pandemie. V zahraničí by jejich ochranné pomůcky brali všemi deseti, a to i za více peněz. Pro Okulu je ale důležité pomáhat doma, dodávat do českého zdravotnictví a zaměstnávat místní lidi.

Když se 14. března v Okule spustila výroba ochranných štítů a brýlí pro české zdravotnictví, ihned se přihlásili lidé do výroby. „Musím říci, že jsem byl překvapený, kolik lidí mělo o práci okamžitě zájem,“ říká Emil Ondr, výrobně-technický ředitel.

Okula Nýrsko není žádným nováčkem, na trhu je už neuvěřitelných 125 let a vždy zaměstnávala hlavně místní lidi, pracují tady celé rodiny a generace. Spousta lidí z Nýrska a okolí ale v březnu po vypuknutí koronavirové pandemie ztratila práci. Té je ale v Okule naštěstí i době krize dost. Část výroby Okuly tvoří sice automotive, nicméně na zavírání nebo propouštění jako u řady dalších firem nemuselo dojít.

vkládání PMMA desek do laserového plotru

„Dodáváme již pátým týdnem ochranné obličejové štíty a ochranné brýle výhradně pro potřebu krizového štábu Ministerstva zdravotnictví České republiky a Správy státních hmotných rezerv v Sedlčanech. K 20. dubnu bylo dodáno 26 250 ks štítů a  3 322 ks ochranných brýlí,“ uvedl Emil Ondr, výrobně-technický ředitel Okula Nýrsko a.s.

Okula navíc do výroby ochranných pomůcek investovala. Díky novým řezačkám, novému laserovému ploteru apod. se produkce výrazně navýší. „Denně budeme vyrábět až 2 800 ochranných štítů a 1 000 kusů ochranných brýlí,“ uvádí Emil Ondr. V současné době činí výroba 2 000 štítů a 500 ks ochranných brýlí denně.

Pro vedení společnosti je ale velmi podstatné i to, že dodává na český trh a pomáhá českým občanům. „Máme stále nabídky dodávat ochranné pomůcky do zahraničí. My jsme ale ryze česká firma a proto preferujme český trh. Jako 100% český výrobce chceme pokrývat přednostně požadavky vlády České republiky, krajů a zdravotnických zařízení. Export zboží do zahraničí i soukromým subjektům je tak i nadále ve druhém čtvrtletí výrazně omezen,“ uvedl Jan Motlík, předseda představenstva.

 

foto: Okula Nýrsko

 

 

 

 

 

 

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24