QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O půlnoci končí v Česku nouzový stav. Co vše se změní?

11.04.2021 8:54

Od pondělí se s koncem nouzového stavu uvolní část restrikcí. Některé děti nastoupí do škol, skončí zákazy pohybu a dojde k menším změnám v maloobchodu... Přinášíme přehledně všechny změny.

CG0A4939

Část opatření, která jsou navázána výslovně na krizový zákon, přestane o nedělní půlnoci platit, například zákaz nočního vycházení či zákaz bezdůvodně opouštět území okresu. Co vše se dále změní?

  • Zdravotnická zařízení budou moci začít opět přijímat pacienty na plánované zákroky, ale musí dál mít možnost operativně měnit lůžkové kapacity pro pacienty s covid-19.
  • Budou moci otevřít například i prodejny dětského oblečení a obuvi, papírnictví, prádelny a čistírny, zámečnictví či provozovny s prodejem pietního zboží. Noční zákaz prodeje se posouvá na 22.00. Na tuto hodinu se posouvá i zákaz obsluhovat ubytované hosty v hotelových restauracích i provoz výdejních okének.
  • Za přísných hygienických podmínek budou moci otevřít stánky a mobilní provozovny trhovců. Prodávat ale budou moci jen ovoce a zeleninu, květiny a jiné rostliny, jejich plody, osiva, semena, mléko a výrobky z mléka, maso a výrobky z masa včetně živých ryb, vejce, pekařské a cukrářské výrobky, med a výrobky z medu.
  • Otevřít se veřejnosti budou moci i zoologické a botanické zahrady. Lidé ale nebudou moci do vnitřních pavilonů a najednou bude možné do areálu vpustit jen pětinu kapacity.
  • Povoleny budou i spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, oslavy, pokud na nich bude venku méně než dvacet osob a uvnitř deset osob. Pro svatby či pohřby bude platit omezení na 15 osob. Na maximálně sto osob bude omezeno i právo shromažďovací.
  • Konec zákazu návštěv ve věznicích.

Vzdělávání:

  • Do školek nastopupí děti, které plní povinné předškolní vzdělávání
  • Do škol půjdou žáci na 1. stupni základních škol (podmínkou pro přítomnost dětí v prezenční výuce bude absolvování neinvazivního antigenního testu na covid-19, a to dvakrát týdně)
  • Povoleny budou skupinové konzultace žáků 2. stupně ohrožených školním neúspěchem anebo žáků 9. tříd podle jejich potřeby vyhodnocené školou v předmětech potřebných pro přijímací zkoušky, a to v maximálním počtu šesti žáků v jedné skupině.
  • Obnoven bude praktický výcvik v řízení motorových vozidel žáků a studentů v rámci jejich odborné přípravy v oborech vzdělávání

Sport:

Jak to bude se sportem, je zatím velká otázka. V pátek nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger vyhlásil, že se bude moci sportovat venku ve skupinkách do 20 osob bez ochranných pomůcek, uvnitř bude stále platit zákaz. Problémem ale je, že v sobotu ministr Arenberger navrhl, aby se uvnitř a venku mohli setkávat jen maximálně dva lidé. Sportovci tak mají kvůli následnému návrhu ministra zdravotnictví zatím smůlu. V pondělí ale bude Arenbergerův návrh ještě řešit vláda.

Vyjádření Arenbergera na tiskové konferenci v pátek 9. dubna.

„Od pondělí 12. dubna z mimořádných opatření platí následující pravidla. Venku mohou sportovat skupiny až 20 lidí bez využití vnitřních prostor sportovišť, nemohou jít do šatny, osprchovat se apod. Ve vnitřních sportovištích mohou sportovat jen osoby v rámci výkonu zaměstnání, tedy profesionální sportovci. Amatérští sportovci nemohou využívat vnitřní sportoviště,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Lidé při sportu venku nemusí nosit roušku ani respirátor. „Žádné omezení venku není. 20 lidí si může zahrát fotbal, i když bude trochu ošizený o brankáře,“ uvedl ministr zdravotnictví.

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24