QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

O testy je obrovský zájem. Krajské nemocnice spouští objednávky online

13.05.2020 13:20

V Klatovské a Domažlické nemocnici už vyšetřili 1826 samoplátců a další čtyři stovky mají odběr rezervovaný. Obě nemocnice proto od středy 13. května zavádí objednávání přes internet.

domažlicka n

Největší zájem o vyšetření byl hned v prvních dnech po zavedení testů pro samoplátce od 25. dubna. Tehdy ovšem obě krajské nemocnice rezervace odběrů ještě dolaďovaly, a proto bylo pro zájemce někdy komplikované se dovolat a odběr objednat.

"Na počátku května byl zájem nižší, ale v posledních dnech opět roste. Každý den se k odběru objednává v průměru 90 až 100 lidí. A protože se nemocnice vrací do běžného režimu a nemůžeme na telefonech blokovat zdravotnický personál, vytvořili jsme rezervační systém na internetu. Věříme, že novinka ulehčí situaci hlavně samotným zájemcům,“ říká šéf krajských nemocnic Marek Kýhos.

Rezervace na internetu trvá zhruba tři minuty. Objednat se je možné zde 24 hodin denně sedm dní v týdnu, "Vzhledem k tomu, že se ustálil počet odebíraných osob, a laboratoře díky tomu dokáží vyšetření vzorků optimalizovat, zkrátila se i doba čekání na výsledky. Zhruba 20 procent je dostane ještě týž den a další 70 procent do druhého dne,“ dodává Marek Kýhos.

Odběry se nově provádí od pondělí do soboty od 8 zpravidla do 11 hodin nebo podle zájmu a objednávání i déle. Největší zájem o odběry je v pátek, kdy se končí v Klatovech nejdříve ve 12 a v Domažlicích ve 14 hodin. Naopak nejmenší zájem byl o vyšetření v neděli. V tento den bude proto nově odběrové místo uzavřeno.

Více o testování pro samoplátce a cenách testů jsme psali zde

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24