Obchody, domy i ulice. Plzeň má jasno o podobě "díry" po kulturáku

27.10.2017 11:54

Vedení města schválilo územní studii pro lokalitu Americká - Sirkova, tedy i území, kde býval kulturní dům Inwest. Obří obchodní centrum tam nevyroste...

vizualizace Americká - Sirkova

Zastupitelé města Plzně schválili mimořádně důležitý dokument, který určuje budoucí podobu lokality Americká - Sirková. Kromě oblasti, kde býval kulturní dům, jde i o křižovatku Sirková - Americká - Mikulášská - Šumavská. Tam by mělo vzniknout "náměstí" s obdélníkovým objezdem.

V souvislosti s kauzou Corso je nejspodstatnější fakt, že studie nedovoluje v lokalitě postavit obří monoblok. Obchodní "kostka" se tak v lokalitě neobjeví. S obchody se nicméně počítá. Mělo by ale jít o členité stavby, navíc by v oblasti vzniknout i nové ulice. Omezená je také prodejní plocha, která je pro celé území stanovená na 25 tisíc metrů čtverečních. Do toho je navíc započítána i plocha dnešního "malého" Tesca.

Zásadně by se ovšem měla proměnit podoba oblasti z dopravního hlediska, což je druhá z etap. "V druhé etapě studie řeší doplnění zástavby mezi Sirkovou a Nádražní ulicí a zároveň upravuje uliční profil Sirkové tak, aby mohl plnit funkci městské třídy. Za tímto účelem je Sirková ulice přeložena do nové polohy. Dále je navrženo okružní ´Americké náměstí´ s nově umístěnými zastávkami MHD v prostoru dnešního křížení Americká – Sirková – Šumavská – Mikulášská, jako urbanisticky nejvhodnější cílová podoba tohoto prostranství, tedy náměstí, nikoli křižovatka. Dále je doplněna zástavba mezi rameny Šumavské a Mikulášské ulice," říká mluvčí radnice Eva Barborková.

Z celkového pohledu by lokalita měla být v budoucnu přívětivější zejména pro chodce a vzniknout by tak mělo v podstatě další ucelené centrum města, kde by byl prostor jak pro bydlení, tak pro obchod.

Vizualizace: Magistrát města Plzně

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24