Období levných energií končí. Plzni a kraji se vyplatí nakupovat na burze

18.08.2018 17:14

Plzeň, Plzeňský kraj  a také Starý Plzenec se spojily ke společnému nákupu energií na následující dva roky. Cílem je zmírnit zdražení, ke kterému postupně dochází.

penize foto QAP

Kraj a město nakoupily energie na Českomoravské komoditní burze Kladno. Chtějí tak omezit dopady zdražení elektřiny a plynu na velkoobchodních trzích, ke kterému postupně dochází. Dostaly se tak pod hladinu současných průměrných cen energií.

"Období levných energií už bohužel skončilo a naším úkolem tedy bylo co nejvíce zmírnit zdražení, ke kterému plynule dochází. Spolu s krajem jsme přezkoumali výběr burzovního trhu, pečlivě jsme porovnali parametry komoditních burz v České republice. Mimo jiné jsme si srovnali cenové hladiny, objem zobchodovaných energií, četnost obchodování, úroveň konkurenčního prostředí a požadavky na dodavatele energií. Potvrdilo se nám, že Českomoravská komoditní burza Kladno je pro nákup energií nejlepším řešením,“ říká plzňský primátor Martin Zrzavecký.

Plzeň nakupuje elektřinu a plyn nejen pro magistrát, ale i pro městské obvody, své příspěvkové organizace a společnosti na kladenské burze od roku 2012.

"Při posledním nákupu jsme nakoupili prozíravě hned na dva roky, tedy  2017 a 2018, a nabídli jsme možnost připojit se i spolkům a obecně prospěšným organizacím na území města. Celkově jsme tehdy uspořili 30 procent výdajů na energie a v absolutních číslech jsme snížili náklady o 24 milionů korun,“ sděluje náměstek primátora Pavel Kotas. Přesnou úsporu díky nejnovějšímu nákupu teď není možné určit, a to vzhledem k neustále rostoucím cenám energií, prioritou je proto mírnit zdražování.

Při aktuálním nákupu se ve spojení s  krajem ztrojnásobil poptávaný objem energií na 237 tisíc megawatthodin elektřiny a zemního plynu. Dodavatelem lektřiny bude společnost Centropol Energy, u zemního plynu pak Pražská plynárenská. Celkem se za město zúčastnilo 138 subjektů, z toho 65 mateřských a základních škol, všechny městské obvody, šest městských organizací, 10 příspěvkových organizací, 41 spolků, tělovýchovných jednot a obecně prospěšných organizací. Nově se připojilo také město Starý Plzenec včetně mateřské a základní školy.

 "Kladenský trh jsme si zvolili vzhledem k vysoce soutěžnímu prostředí, které tlačí ceny energií nejníže. Na tomto trhu jsou přítomni dodavatelé, kteří obsluhují 90 procent českého trhu s energiemi, obchodní systém je tu transparentní, předvídatelný a umožňující soutěžit zakázku do poslední vteřiny,“ uzavírá Pavel Kotas.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24