QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obliba poutních cest roste. Z Bavorska do Čech vede Vintířova stezka

31.08.2021 13:30

Poutníky a milovníky pěší turistiky láká Vintířova stezka, která vede z Bavorska do České republiky. 162 kilometrů dlouhá pěší dálková stezka vede krásnou přírodou Bavorského lesa a Šumavy.

Unterwegs am Gunthersteig ©woidlife photography
Am Gunthersteig auf Etappe 2 ©woidlife photographyförderlogosUnterwegs am Gunthersteig ©woidlife photographywoidlife photography (2)VINTIROVA STEZKA2VINTIROVA STEZKA3VINTIROVA STEZKA1Vintířova stezka, Prášily FOTO QAP.czVintířova stezka, Prášily, foto QAP.czKirche in Rinchnach ©woidlife photography

Bavorským lesem vede několik poutních stezek. Jednou z nich je Vintířova stezka. Ta jde ve stopách mnicha sv. Vintíře, a to  z kláštera v Niederaltaichu na Dunaji, Bavorských lesem, přes hranice až do České Republiky.

Unikátní pěší dálková poutní cesta s názvem Vintířova stezka je rozdělena do devíti etap. Z německého Niederalteichu se můžete vydat přes Kirchberg, Rinchnach, Zwiesel, Lindberg. Na české straně pak stezka pokračuje přes Prášily, Dobrou Vodu, Hartmanice, Sušici, Horažďovice a Chanovice až do Blatné.

förderlogos

Kdo byl sv. Vintíř?

Sv. Vintíř byl německý benediktinský mnich, misionář a poustevník. V 11. století se sv. Vintíř přestěhoval hluboko do severní části lesa, která byla v té době ještě neosídlená. V dnešním Rinchnachu založil osadu, a proto je značkou Vintířovy stezky motyka. Domovským klášterem sv. Vintíře byl klášter v Niederaltaichu.

 

Etapy Vintířovy stezky:

Niederalteich – Lalling 19,08 km
Lalling – Rinchnach 19,61 km
Rinchnach -  Zwiesel 15,26 km
Zwiesel  - Prášily 20,70 km ( DE 16,50 / CZ 4,20 km )
Prášily – Hartmanice 14,40 km
Hartmanice – Sušice 16,0 km
Sušice – Horažďovice 22,20 km
Horažďovice – Chanovice 14,90 km
Chanovice – Blatná 19,70 km

Vintířova stezka je projektem Plzeňského kraje a rozvojové společnosti ARBERLAND REGio, spolufinancována je z evropského programu přeshraniční spolupráce INTERREG.

Vintířova stezka, Prášily FOTO QAP.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24