QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obří kopule na náměstí provádí návštěvníky obdobím let 1948 - 1989! FOTKY

21.10.2019 14:57

Události listopadu 1989 si v rámci regionu v letošním roce připomíná řada akcí. Jedním z nich je i projekt "Totalita". K dispozici je přímo na náměstí v Plzni obří mutlimediální dóm.

foto-qap-cz (3)
foto-qap-cz (3)foto-qap-cz (5)foto-qap-cz (6)foto-qap-cz (1)foto-qap-cz (7)foto-qap-cz (8)91110

Unikátní projekt "TOTALITA - Multimediální průvodce Československem 1948–1989 v Plzni“ odstartoval v Plzni na náměstí Republiky v pondělí. Speciální projekční dóm bude veřejnosti přístupný hned několik dnů.

"Za pomoci nejmodernějších technologií a prostřednictvím emotivního prožitku chtějí autoři projektu TOTALITA vtáhnout diváka do reálií totalitního Československa i přelomové doby roku 1989 a umožnit jim prožít dobovou atmosféru," říká k projektu Eva Mertlová z krajského úřadu.

Na plzeňském náměstí Republiky bude projekční dóm, který doplňují velkoplošné informační panely, přístupný do soboty 26. října. "Zatímco dvacetiminutová projekce v dómu zajistí divákům především emocionální zážitek, interaktivní panely rozmístěné v jeho okolí doplní potřebné faktografické informace a historický kontext. Instalace bude přístupná zdarma, a to každý den od 8:30 do 19 hodin, ve všední dny budou časy od 8:30 do 14:30 vyhrazeny školám," dodává Eva Mertlová. Další podrobnosti k projektu najdete na webu www.totalitnistat.cz.

"Jsem rád, že se autoři projektu snaží touto zajímavou formou předat mladé generaci poznatky o dění  v době totality.  Slavíme letos 30. výročí sametové revoluce a já jsem pevně přesvědčen, že připomínka tohoto výročí má být jasné sdělení o tom, že tady máme 30 let svobody a to, co tady v letech 1948 až 1989 bylo, bylo období totalitního režimu, který lidi pronásledoval, zabíjel a ztrpčoval jim život. A že je nutné si to pořád a pořád připomínat,“ uvedl při otevření dómu primátor Plzně Martin Baxa.

Výročí třiceti let od listopadových událostí v roce 1989 si v rámci Plzeňského kraje připomíná celá řada speciálních akcí. Kompletní přehled najdete zde.

FOTO: QAP.CZ, Martin Pecuch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24