QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obří pátrání na Šumavě! V terénu byly desítky záchranářů i policistů - FOTO

19.11.2018 9:52

Horští záchranáři ze Šumavy se zapojili do rozsáhlé pátrací akce na německé straně hor. V terénu bylo přes šedesát lidí. Pátralo se po osobě volající o pomoc...

horská služba pátrání

Do pátrací akce pod vrcholem Siebensteinkopfu jen kousek za hranicí s Německem v neděli zapojili záchranáři šumavské horské služby a čeští policisté.

Výzva přišla před půl třetí od Policie ČR s tím, že oni sami byli požádáni o pomoc německou stranou. "Podle všech informací se v udané lokalitě ozývalo silné volání o pomoc. Německá horská služba Bergwacht Bayern ihned zorganizovala rozsáhlou pátrací akci. Nás a policisty pak požádali, abychom v součinnosti s nimi prohledali úbočí vrchu směrem k naší hranici,“ uvedl k pátrací akci Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Zatímco v českém úseku pátralo jen několik osob, v ostatních částech pohoří, kde by se zraněný mohl nacházet, se jednalo o mohutnou akci. "Jen za Bergwacht pátralo asi šedesát záchranářů, přítomna byla i LandesPolizei, Červený kříž a němečtí hasiči,“ komentoval dění pod Siebensteinkopfem Josef Tischler. Kolem půl šesté večer pak bylo pátrání přerušeno, aniž by se hledaná osoba našla.

"Přestože spolupráce českých i německých složek v terénu probíhala perfektně, vlastně vůbec nevíme, po kom jsme pátrali. Zdá se, že skutečně jediná informace, kterou všichni měli, byla ta o úpěnlivém volání o pomoc,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Připomněl, že podobná přeshraniční spolupráce probíhá na Šumavě vcelku často, ať už v případě pátracích akcí, tak u záchrany zraněných z obtížného hraničního terénu.

FOTO: Horská služba Šumava

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24