QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obří požár ubytovny na Karlově v Plzni, dvanáct zraněných - FOTKY, VIDEA

11.09.2018 8:10     11.09.2018 10:48

Rozsáhlý požár ubytovny vypukl v úterý ráno na Karlově v Plzni. Na místě je několik jednotek hasičů a další složky IZS. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu.

4 (7)
4 (7)DSC05947234 (1)4 (2)4 (4)4 (3)4 (5)4 (6)5678Pohled ze Slovansnímek z dronuubytovnaIMG-20180911-WA0000

Velké záchranné manévry se v úterý ráno rozjely v Plzni na Karlově. V jedné z ubytoven vypukl rozsáhlý požár. Na místo zamířily všechny složky IZS. Hustý dým byl vidět z dalekého okolí.

"Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu," potvrdil mluvčí hasičů Petr Poncar. K požáru vyjelo deset jednotek.

Pohotovost okamžitě spustila také záchranka. "Na místě jsou výjezdové skupiny RV a RZP a byly aktivovány speciály na řešení mimořádných událostí," doplnil mluvčí záchranky Martin Brejcha.

Požár si vyžádal nakonec dvanáct zraněných. "Na místě bylo ošetřeno dvanáct osob. Jedenáct bylo převezeno do zdravotnického zařízení. Jeden příslušník hasičského záchranného sboru podepsal reverz a do nemocnice transportován nebyl. U dvou osob se jednalo o stav ohrožující na životě. Na místě události zůstáváme pro případ potřeby pro zasahující složky IZS. Děkujeme hasičskému záchrannému sboru a Policii Čr za skvělou spolupráci," shrnul mluvčí krajské záchranky.

"Z přízemí objektu jsme vynesli několik tlakových lahví," dodal v průběhu zásahu mluvčí krajských hasičů. Kvůli zásahu byla uzavřená Borská ulice a přerušený provoz MHD.

Problémy nastaly také v dopravě. Policie musela řídit provoz na křižovatce Klatovská - Borská. Od hlavního nádraží se utvořily dlouhé kolony. "Budova měla přibližnou kapacitu 130 osob, policisté zjišťují totožnost a počet evakuovaných. Na místě je také vrtulník Policie ČR s termovizí a evakuační autobus. Policisté dávají informace příchozímj obyvatelům ubytovny, kteří byli v práci," okomentovala mluvčí policie Martina Korandová.

Na místo zamířili také zástupci města, konkrétně Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně, dostavil se i primátor Martin Zrzavecký. "Lidé, kteří jsou v pořádku, nezranění a museli opustit ubytovnu, převezeme do našeho zařízení na Roudné, poskytneme jim tam náhradní ubytování,“ řekl z místa primátor Martin Zrzavecký.

snímek z dronu

Pomoci řešit situaci na místě je připravena i městská Správa informačních technologií, která disponuje drony s termokamerou (viz snímek).

"Vítr nyní fouká rychlostí osm kilometrů za hodinu západním směrem, zápach a dým se budou pravděpodobně rozšiřovat na Jižní předměstí a zřejmě i Východní předměstí, možná i nad vnitřní město,“ uvedl Jiří Jakoubek z magistrátního odboru bezpečnosti.

 

FOTO: QAP.CZ, HZSPK, čtenáři QAP.CZ

VIDEO: čtenář QAP.CZ

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24