Obyvatele Dobřan překvapily bílé stromy. Známe vysvětlení!

19.12.2019 13:59

Bílé a místy také žluté kmeny stromů v ulicích Dobřan považuje řada lidí za žert. Ve skutečnosti se jedná o novinku, která má pomoci stromy ochránit.

11

Od loňského roku se v Dobřanech postupně objevují stromy s kmeny pokrytými latexovým nátěrem. Pro řadu lidí je to záhada.

"Důvodem je ochrana stromů, latexový nátěr jim pomáhá vyrovnat se s teplotními vlivy. Díky současnému oteplení jsem mohl dokončit ochranné nátěry u všech stromů, které to potřebovaly,“ vysvětluje starosta Dobřan Martin Sobotka.

Zatímco v našich krajinách se stále jedná o novinku, západní země považují bílý latexový nátěr za standard.

"Jedná se o dvojsložkový prodyšný nátěr. Podkladová vrstva žluté barvy má za úkol homogenizovat kmen, bílá povrchová složka chrání před vysokou teplotou nebo mrazem. Škody způsobené teplotními vlivy jsou zpravidla pozorovány u mladých stromů, které se vyrovnávají se stresem z přesazení. Náhlé střídání teplot však škodí i starším stromům. Nejrizikovější jsou potom ty, jejichž pěstební prostor je omezen na několik málo centimetrů půdy mezi betonem, asfaltem nebo dlažbou. Princip bílého nátěru vychází z ovocnářské praxe, kde jsou stromy běleny vápnem i dvakrát za zimní období,“ upřesňuje městská zahradnice Milena Vladyková.

A proč v Dobřanech některé stromy zůstaly na čas žluté? "Odpověď je velice jednoduchá. Obě dvě vrstvy nátěru mohou být aplikovány pouze při teplotě vyšší než 5 °C. Proto jste mohli v těchto dnech, díky oteplení, vidět pracovníky Technických služeb města Dobřany, jak na žluté kmeny nanášejí vrchní bílý nátěr,“ dodává zahradnice.

FOTO: město Dobřany

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24