Obyvatelé Lhoty mají strach. Bojí se o svoje finance

22.01.2021 7:56

Desátý městský obvod Plzeň Lhota zažívá v tuto chvíli napjatou situaci. Lidé se bojí, že si od července budou muset sáhnout hlouběji do peněženek.

2

Město Plzeň se v přístupové smlouvě z 27.11.2002 zavázalo k tomu, že je jeho vlastním zájmem zajistit podmínky pro efektivní výkon veřejné správy v nových městských obvodech na úrovni srovnatelné se stávajícími městskými obvody v nejkratším možném čase, jakož i to, že učiní vše nezbytné k vyrovnání podmínek života svých občanů v nových městských obvodech s podmínkami ve srovnatelných stávajících městských obvodech. Zejména, že zajistí realizaci odkanalizování obvodu Plzeň 10-Lhota podle vydaného územního rozhodnutí a bude pokračovat v druhé etapě výstavby vodovodu.

Současná situace je taková, že se obyvatelé Lhoty nachází ve velké nejistotě. Kanalizace není přístupná pro více jak polovinu obyvatel Lhoty. Tam, kde kanalizace není, mají lidé jímky a jsou závislí na vývozech. Ty byly a zatím ještě jsou dotované městem. To se má ovšem od 1. července 2021 změnit. Město by od tohoto data mělo přestat dotovat vývozy odpadních vod. Jeden z důvodů, dle názoru města, je, že se "většina" Lhoty může připojit na nově vybudovaný řád. "Bohužel tomu tak není. V loňském roce bylo vyplaceno na dotacích více než 2.400.000 Kč. V současné době se řeší možné alternativní řešení. Dotace ve stejné výši přímo z obvodu se nám zdá vzhledem ke stavu financí a rozpočtu nereálná, za stejných podmínek jako dosud," uvedl člen zastupitelstva Lhoty Ondřej Topinka.

Zde se můžete podívat, jak to s odkanalizováním Lhoty je, kde je kanalizace vybudována, kde jsou další připravované a projektované oblasti nebo kde kanalizace v plánu není.

Foto: Qap.cz

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24