Obyvatelé Stříbra rozhodnou o stavbě bazénu v referendu

30.06.2020 11:15

Krytý bazén si lidé ve Stříbře přejí několik desítek let. Zastupitelé města využili posledního jednání před prázdninami k vyhlášení referenda, které proběhne současně s krajskými volbami.

1
123aquaqua1aqua

V referendu obyvatelé města odpoví na jednoduchou otázku, zda bazén ve městě vybudovat nebo ne.

"Přestože je bazén pro většinu obyvatel Stříbra vysněným zařízením a opakovaně vyhrává ankety na téma jejich požadavků, přeje si politická reprezentace ponechat místním lidem svobodnou volbu ohledně pokračování projektu. Ten má za sebou přípravnou fázi, z níž vzešla architektonické studie. Během jejího zpracování se vedení města, složené ze zástupců zdejších nejsilnějších politických subjektů ANO 2011 a Nezávislých pro Stříbro, rozhodlo pro moderní koncept sportovně-relaxačního areálu,“ informuje město na svém facebookovém profilu.

Nový areál v bývalém školním sadu vedle stávající ledové plochy by měl nabídnout jak 25 metrů dlouhý plavecký bazén, tak wellness zónu s dětskými atrakcemi, tobogánem a saunovým světem. Bazén by měl splňovat nároky na pořádání plaveckých soutěží.

Do budoucna by mohlo ve Stříbře vzniknout i venkovní koupaliště. Za koupáním zatím jezdí většina místních do Nýřan. "V první etapě je ale počítáno pouze s vnitřním bazénem s ohledem na finanční možnosti města.  Návrh tohoto krytého bazénu počítá s tím, že lze otevřít čelní stěny, aby lidé mohli vyjít ven a opalovat se,“ sděluje starosta Stříbra Martin Záhoř.

Referendum se uskuteční 2. – 3. října 2020 spolu s volbami do krajského zastupitelstva. Do té doby ještě budou mít obyvatelé města možnost podrobně se seznámit se záměrem výstavby.

Pokud vše půjde hladce, bazén by se mohl začít stavět příští rok a hotovo by bylo v roce 2022. Zatím je doončena studie, město má také odhad nákladů, který se pohybuje kolem 200 milionů korun, což je částka, která odpovídá jednomu ročnímu rozpočtu Stříbra.

"Finance zatím zvažujeme použít kompletně z úvěru, který dle nabídky bankovních ústavů by byl do maximálně délky 20 let. Na nezbytnou infrastrukturu předpokládáme použít peníze z rozpočtu města Stříbra. Kromě budoucích nákladů na splátku úvěru musíme počítat s určitou provozní ztrátou, byť odborníci, kteří projekt zpracovávají, jsou přesvědčení, že bude víceméně soběstačný. Oba autoři jsou odborníky ve sféře bazénů, jak projekčně, tak po stránce provozování,“ informuje město o financování stavby.

FOTO, VIZUALIZACE: město Stříbro

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24