QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Obyvatele v okolí Břas děsí zavážení dolů odpadem! Vadí jim i hluk a prach - FOTKY

11.07.2019 12:56

Zavážení bývalých dolů v okolí Břas na Rokycansku děsí obyvatele hned z několika obcí. Bojí se, že materiál, který do blízkosti jejich domovů míří, je závadný.

DSC_1141
DSC_1141DSC_1135DSC_1136DSC_1138DSC_1139DSC_1145

V okolí obce Břasy na Rokycansku zůstalo mnoho různých roklí, děr a oprámů po těžbě uhlí na přelomu 19. a 20. století. Po ukončení těžby tato místa obyvatelům obcí suplovala zařízení pro ukládání odpadu a tak se řada z nich proměnila v černé skládky.

V současné době jsou dva z těchto povrchových dolů, Terezka poblíž Vranovic a Klementka nad obcí Kříše, zaváženy různými materiály, hlavně pak proto, aby mohla být krajina v dalších letech rekultivována a pozůstatky těžby i černých skládek tak nenávratně zmizely. Jenomže se ukazuje, že materiál, který do Vranovic desítky kamionů denně přiváží, zřejmě není zdravotně nezávadný, jak se původně očekávalo.

Místní si navíc stěžují na hluk a prach. Naložená nákladní auta sem totiž míří hlavně v nočních hodinách a oblaka prachu zasypávají nejen přilehlou obec Vranovice, ale v případě silného větru i zhruba jeden kilometr vzdálené Břasy.

Povolení na zavážení prostorů určitými druhy odpadů vydal Plzeňský kraj. Podle jeho mluvčí, Aleny Marešové, mají být rokle zaváženy například zbytky betonu, kamením ze zrušených železničních svršků nebo použitými střešními taškami. Za tím, že na místo jsou dopravovány jen nezávadné suroviny, si stojí i David Hofmann, ředitel služeb Plzeňské teplárenské, která je jednou ze společností, z nichž materiál do Břas putuje.

Místní lidé si ale na základě pochybností nechali na vlastní náklady udělat rozbor materiálu, kterým se důlní díla postupně vyplňují. "Rozbory ukázaly několikanásobné překročení limitů pro arsen a kadmium, konkrétně šlo o sedminásobné překročení v případě arsenu a dokonce 43ti násobné překročení u kadmia,“ říká spoluzadavatel rozboru Karel Fiala z Břas.

Lidem se nelíbí ani to, že se navážka nachází poblíž obecních vrtů na vodu a obávají se případné kontaminace spodní vody. Místní aktivisté proto sepsali petici, pod kterou nasbírali více než tři stovky podpisů. Někteří z nich se vypravili dokonce na jednání obecního zastupitelstva. Lenka Kubelková z Břas však podotýká, že se z něho vraceli s poněkud rozporuplnými pocity. "Byli se dotazovat, jak to se skládkou vypadá a ze strany jednoho pana zastupitele se jim dostalo odpovědi – a čeho tím chcete dosáhnout, vy blbečci?,“ říká Kubelková.

Podle starosty obce Břasy, pod níž Vranovice i Kříše administrativně spadají, Miroslava Kroce, je ale samotná obec pouze dotčeným orgánem a nemůže tak rozhodnout o povolení či zákazu další navážky. "Obrátil jsem se ihned na kompetentní orgány," říká starosta. "Předal jsem jim znění petice a zažádal, aby celá záležitost byla uvedená do souladu s platnými rozhodnutími a aby se uskutečňovaly odpovídající kontroly,“ dodává s tím, že některé orgány už zareagovaly.

Obyvatelé Břas podali podnět i na Krajskou inspekci životního prostředí. Chtějí, aby znovu prošetřila nezávadnost naváženého materiálu, popřípadě určila, jaké negativní dopady na lidské zdraví mohou navážené materiály mít. Někteří z nich navíc poukazují na to, že materiál je navážen i do míst, kde v žádném případě skončit neměl.

Stavební úřad v Radnicích u Rokycan, do jehož kompetence obec Břasy spadá, minulý týden nařídil zastavení stavby a odstranění skládky z míst, kde nebyla povolena. Podle záběrů zveřejněných místními občany na sociálních sítích, však provoz v bývalém dolu neustal ani o víkendu.

Autor: Gery Weschke

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24