QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Očekávejme omezení volnočasových aktitit, ve hře je i nouzový stav

28.09.2020 17:08

Nový ministr zdravotnictví uvedl, že by se do pátku 2. října mělo oznámit další opatření. Týkat by se mělo převážně volnočasových aktivit, v jednání je také přechod středních škol na dálkovou výuku.

coronavirus-4904423_1920

Cílem zavedení všech nových opatření je snížení reprodukčního čísla šíření koronaviru pod 1. Nyní se číslo pohybuje mezi 1,26 a 1,29. Vyhlášení příslušného opatření očekávejme do pátku.

Do pátku by měl ministr oznámit nová opatření. "Čím později se restriktivní opatření zavedou, tím déle budou muset platit. Společně s omezeními bych chtěl představit i plán na delší dobu, který by ukázal, jak se situace může vyvíjet zhruba do Vánoc," řekl nový ministr zdravotnictví Roman Prymula, který předpokládá, že ohlášené omezení volnočasových aktivit bude znamenat maximální účast deset až dvacet lidí. Pro svatby by mělo platit omezení na maximálně 30 lidí.

Neočekává se také zavření základních škol, v jednání je přechod středních škol na dálkovou výuku, protože tento vzdělávací stupeň je nyní nejrizikovějším prostředím z hlediska šíření epidemie. Výjimka by mohla být pro první ročník středních škol. O výjimku prvních ročníků žádaly i vysoké školy, zde ovšem došlo k úplněmu přechodu na distanční výuku a žádosti nebylo vyhověno. Prymula také zmínil, že bude jednat s ministrem školství Robertem Plagou o dočasném zrušení výuky hudební výchovy a tělocviku, při kterých žáci nenosí roušky.

Roman Prymula už dříve uvedl, že se musí zvýšit testování obyvatel. Nyní se testování pohybuje kolem 22 tisíc testů. Předpokladem je zvýšení testování až na 30 tisíc testů denně. Ministr zdravotnictví uvedl, že čím déle se začne se zaváděním nových opatření, tím déle budou trvat.

V Plzeňském kraji bylo podle údajů Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje k  27. září 1216 nakažených. Nejvíce nakažených stále přetrvává v okresech Plzeň-město a Plzeň-jih.

Foto: Pixabay

 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24