QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Ocelová věž na počest Jana Palacha budí rozpaky - FOTKY

21.01.2021 12:50

Vnímáte sochu také jako to správné gesto k uctění památky Jana Palacha nebo jste spíše příznivci druhé strany, která zaujímá odmítavý postoj a socha jim přijde jako kýč?

věž pro Jana Palacha_město Klatovy
věž pro Jana Palacha_město Klatovyvěž pro Jana Palacha_město Klatovy2

Na žulovém prostranství na Rybníčkách v Klatovech byla vztyčena ocelová věž. "Dne 19. ledna 2021 si připomínáme 52 let od smrti Jana Palacha, který se sebeobětoval na protest proti potlačování svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti po začátku okupace Československa armádami států Varšavské smlouvy. V souvislosti s tím jsme v Klatovech dočasně umístili dílo s názvem „Věž pro Jana Palacha“ od klatovského sochaře Václava Fialy," uvedlo město Klatovy.

Proč bylo zvoleno prostranství na Rybníčkách pro umístění věže? Jedná se o místo, kde stávala socha komunistického prezidenta A. Zápotockého.

Sedmimetrovou abstraktní sochu na počest Jana Palacha začal tvořit místní sochař symbolicky před dvěma lety, v den 30. výročí upálení Jana Palacha. Hotová socha nejdříve putovala na výstavu „Celebrating 30 years of freedom“ do australského Sydney. Po skončení se ji organizátoři rozhodli převézt o 4000 km západněji na pláž Cottesloe u Perthu a teď se vrátila do Klatov.

Obyvatelům Klatov se socha ale nelíbí, na internetu se rozmohla vášnivá debata s odmítavou reakcí na instalaci sochy. "Vypadá to jako průlezka pro děti. Ani v nejdivočejším snu nenajdu spojitost s událostí J.Palacha," komentovala obyvatelka Klatov. Další obyvatel se bojí toho, že věž bude sloužit jako prolejzačka pro děti. Najdou se ale také pozitivní reakce. "Za mě je to krásné gesto spolu s moderním designem. Světlý, jednoduchý, moderní.. Krásná tvorba a poklona autorovi."

Foto: fcb města Klatovy
 

 

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24